Geçtiğimiz Cuma günü Torbalı Belediye Meclisi gerginliklere sahne oldu. Çok orada yaşanan tartışmalara, ‘Haklıydı, haksızdı’ gibi cümlelere girmeyeceğim.
Ben sadece içimde kalan ‘Bu ne perhiz ne lahana turşusu?’ cümlesini kurmak istiyorum.
Malumunuz 2014-2019 yılları arasında Torbalı’da hiç satılmadığı kadar arsa ve arazi satıldı.
Bu Cumhuriyet Tarihi için Torbalı için bir rekordu.
Şimdi ‘Biz AK Parti grubu olarak satışa karşıyız’ sözleri ile önergelere ‘Hayır’ oyu veren o dönem yine mecliste aynı görevi üstlenen AK Parti Grup Sözcüsü Özgür Erman Çağlar grubuyla birlikte, hiçbir satışa karşı çıkmamış, kaldırılan ellere öncülük etmişti.

Son meclis toplantısında da konunun önceki dönemlere geleceğini öngördü ki, durduk yere ‘Bizim dönemimizde’ diyerek bir cümleye başladı ve çoğu köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle, belediyelere geçen, geçmek zorunda kalan araziler olmak üzere birçok alanı sayarak ‘Bunları Torbalı Belediyesi’ne kazandırdık’ dedi.
Bu durum Başkan İsmail Uygur’u kızdırınca Uygur da, ‘Para vererek aldığınız yerleri sayın, Torbalı’yı sattınız’ gibi cümleler kurdu.

Satılan alanların projeler için satıldığını ifade eden Çağlar, o dönem belediyenin birçok projesini kredi ile yaptığını, kredilerin ise ertelemeli olarak ödendiğini yani bugün İsmail Uygur tarafından ödendiğini de çok iyi biliyordu aslında.

Neyse sonrasında ise ‘Hadi len’ ya da ‘Ulan’ şeklinde bir cümle duyulunca Çağlar ekibiyle meclisi terk etti. Duruş ve davranışlarıyla ilgili bir şey demiyorum. Herkesin bu konuda kendince fikri vardır elbet.

Ancak yine ‘Bu ne perhiz ne lahana turşusu?’ cümlesini kurmak istiyorum.
2016 yılında Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez yine kredi çekmek için meclise bir önerge getirmişti. Haliyle onca borç ve satılan yerlere rağmen hala kredi çekilmesine CHP’li meclis üyeleri de karşı çıkmıştı.
Bu sırada yaşanan bir diyalogda, AK Partili Görmez, CHP Grup Sözcüsü İbrahim Özel’e ‘Kes ulan’ dedi.
Haa şimdi sorum şu:
O dönem de aynı görevi olan AK Parti Grup Sözcüsü Özgür Erman Çağlar neden ‘Bu üslup Torbalı Belediye Başkanlığı makamına yakışmıyor’ diyerek meclisi terk etmedi? Neden Görmez’e dönerek ‘Lan sizsiniz’ demedi? Neden böyle bir diyalogun içinde kalan Özel’den Görmez adına özür dilemedi?
Bugün, Görmez döneminde ‘Bunlar, bunlar yapıldı’ diyen Çağlar, aynı tavrı o dönem de sergilese bugün çok daha büyük destek görecekti. Ve bugün bu yorumların yapılmasının önüne geçecekti. Eleştiriyorum çünkü Özgür Erman Çağlar AK Partinin en sevilen ve benimde sempati duyduğum isimlerindendir. Siyaset için keşke işi buralara getirmeseydi. Siyaset üstü bir sevgiye sahip onun adına üzülmediği söyleyemeyeceğim.

Gelelim başlıkta da değindiğim üzere asıl olaya.

AK Parti Torbalı’da, bayrağı kısa bir süre önce devralan, o günden bu yana gerek ziyaretler gerekse de gerçekleştirdiği toplantılarla hızına yetişilmeyen Selman Günaydın da bu topa girdi.

Katılmadığı meclis toplantısında izlediği görüntüler ya da anlatılanlarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. (Malum kendisinin basınla arası gayet iyi. Sık sık basın metinleri yayınlar, İzmir’deki gazetelere servis eder.)

Açıklamasından bir bölüm dikkatimi çekti. Günaydın harfiyen, “
Milletin helal oylarıyla seçilmiş belediye meclis üyelerine karşı 'lanlı-lunlu' konuşmak, en hafif tabiriyle edepsizliktir. Siyaset bir kültürdür, bir edeptir, bir yaşama terbiyesidir, bir inceliktir. Siyasetçilerin edep yönetimini iyi bilmesi gerekmektedir” dedi.

Burada dikkat çeken bölüm ‘Helal oy’. Bir oyun helal ya da haram oluşu nasıl ayırt edilir. Size verilen oy helal de size verilmeyen oy haram mı?
Çok merak ediyorum sayın Günaydın helal oy ile haram oyu nasıl ayırt ediyor?
Her ne kadar dışardan da bitirse kendisi bir İmam Hatip Lisesi mezunuymuş.
Yani hem alim hem başkan…
Huzurlarınızda soruyorum ‘O haram olan bölümden on bin oy almak istemez miydiniz?’
Seçim başarısızlığınızı ‘Biz helalini aldık, haramıyla zaten işimiz olmaz’ diyerek mi savunuyorsunuz.

Çok samimiyetimle ifade ediyorum, kendisine Türk siyasetine kazandırdığı yeni literatür için teşekkür ediyorum.

Ayrıca Görmez’in ‘Kes ulan’ çıkışında böyle bir açıklamaya neden yapmadıklarını, o zaman gerçekleşen satışlara ‘AK Parti’ olarak neden karşı durmadıklarını, vatandaşlara açıklamalarını istiyorum.
‘Projeler için’ tarzında bir yorum gelmezse sevinirim, zira en önemli projelerin kredi ile yapıldığını ve hala borçlarının ödendiğini, bazı projelerin ise yarım kaldığını tüm Torbalı gibi ben de çok iyi biliyorum…