Torbalı’da son zamanlarda ciddi bir salgın daha yaşanıyor. Tüm dünya gibi koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye devam eden Torbalı’da bir diğer salgın ise ‘Krup Hastalığı’. Halk arasında yalancı kuş balası, yalancı difteri veya faranjit olarak da bilinen “ krup hastalığı” mevsim değişikliği ile birlikte çocukların kolaylıkla hastalanmasına neden oluyor. Özellikle 3 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görünen hastalık çocuklarda öksürük, nefes darlığı, ateş ve öksürmeye neden oluyor. Son bir ayda çok fazla bu belirtileri taşıyan çocuk başta Torbalı Devlet Hastanesi olmak üzere ilçedeki sağlık merkezlerine başvurdu. Panik yaratan bu durumla ilgili uzmanlar uyarıda bulundu.

ENFEKSİYON HASTALIĞI

Krup hastalığının 3 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü ifade eden uzmanlar “Krup hastalığı özellikle 3 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda sık görülen özellikle okul dönemi çocuklarda, kreşlere giden veya yuvalarda kalan çocuklarda, o çocuklara yakın temasta öpme, öksürme veya hapşırma gibi yollarıyla birtakım virüslerin ağız ve burun yoluyla alınır. Özellikle ses telleri, gırtlak ve ses tellerinin alt bölgesindeki en alt hava yolarının tutulmasına ödemine bağlı olarak gelişen bir viral üst solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır” dedi.

BELİRTİLERİ KOVİD 19’LA BENZER

Kovid-19’a benzer semptomların olduğunu da söyleyen uzmanlar: “Ailelerin panik halde gelmesine neden olan bir durum bu özellikle kovid-19'un delta ve delta plus varyantları çocuklarda daha sık görülmeye başladı ve ilginç bir şekilde bu krup hastalığının semptomlarıyla bu kovid-19'un son varyantları arasında semptomlar çok benzer. Bu yönüyle aileler çok panik halde geliyor tabi biz bu hastalara öncellikle öksürük, nefes darlığı, ateş ve özelikle havlar tarzı öksüren hastalara öncelikle PCR testi yapıyoruz eğer PCR testi negatif ise biraz daha kovid-19'unda uzaklaşıp krup hastalığına yönelebiliyoruz” ifadelerini kullandı.