Koronavirüs nedeniyle birçok işletme gibi işlerinde azalma olan kahvehane sahipleri bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Kağıt, okey, tavla ve domino oynanmasının yasak olduğu kahvelerde sadece içecek servisi verilebiliyor. Hal böyle olunca kiralarını bile ödeyemez hale gelen kahvehaneciler kafe ve restoranlarda uygulanan emir ve yasakların kendilerinde de uygulanarak oyunların tekrardan açılmasını isterken, önemli açıklamalarda bulundu. Torbalı’daki kahvehaneciler kahvelerin 1 Haziran’da açılmasına rağmen oyun oynanmadığı için boş olduğuna dikkat çekerek kahvelerde yeniden oyun oynanması için yetkililer tarafından belirlenecek her türlü emir ve talimata uymaya hazır olduklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Her masaya yeni iskambil kağıdı destesi açılsın’ önerisini mantıklı bulan kahvehaneciler bir an evvel düzenleme yapılmasını istedi.

500 YILLIK GELENEK BİTİYOR

Kahvecilik geleneğinin yok olmaya başladığını belirten kahve esnafı Abdullah Aslan “1 Haziran’da açıldı ama keşke ‘açıldı’ denmesiydi. Elektrik, su, doğalgaz ve kira paraları da çoğaldı. Yanında işçi çalıştıran esnaflar işçileri çıkarmak zorunda kaldı. Her kahvede en az 3-4 kişi istihdam ettiriliyordu. 500 yıllık bir kahvecilik geleneği yok oluyor. Yetkilerden isteğimiz; kahveler için yeni talimatlar verilmesi ve eski faaliyetlerin yeniden başlamasıdır” dedi.

ELDİVENLE OYUN TEKLİFİ

Kimsenin bu şartlarda kahvehanelere gitmediğini ifade eden kahvehane sahipleri, “Hiç kimse kahvelere gitmek istemiyor. Çünkü kahvelerde oyun oynamak yasak. Önceden kahveye gider, arkadaşlarımızla oturup, oyun oynayarak sohbet ederdik. Kahveci esnafı da bundan para kazanıp, çoluk çocuğuna ekmek götürüyordu. Devletimizin ve pandemi kurulunun aldığı tedbirler zaten var. Biz maske, mesafe ve hijyen kurallarını da sağladık. Masalarımız arasında da 1,5 metre mesafe var. Masalarımız çapı da 1,20’ye 1,20’dir. Kafe ve restoranlara uygulanan emir ve talimatlar bize de uygulansın ve sık sık da denetlenelim. Eldivenle oyun oynanması da olabilir ya da her masaya sıfır deste kağıt da açmaya hazırız. Emir ve talimatlar bizim başımızın üstünde ve her şekilde uymaya hazırız” şeklinde konuştu.