Her  yaş grubu için kendini ifade etmek önemlidir. Duygularımızın farkında olmak ve bunu ifade etmek daha iyi anlaşılmamıza ve  daha güçlü ilişkiler kurmamızı sağlamaktadır. Daha güçlü ilişkiler ise hem fiziksel açıdan hem de  ruhsal açıdan bizleri daha sağlıklı bireyler yapmaktadır. Her bireyin kendisini ifade etme şekli farklı olsa da genelde yetişkinler kendilerini kelimelerle ifade ederken, çocuklar oyun yoluyla kendilerini ifade etmektedir.

Oyun çocuğun dili, oyuncak ise kelimeleridir. Çocuklar oyun oynayarak  yorgunluklarını, kaygılarını atabilirler. Zaman zaman yetişkinlerce ‘acaba yorulmuyorlar mı, bu kadar enerjiyi nereden buluyorlar’ denilseler de çocuklar gerçekte gün içerisindeki enerjilerini,  yorgunluklarını bu yolla atmaktalar.  Özellikle anne ve babalar tarafından kızılan ve fiziksel aktiviteler yapmalarına izin verilmeyen çocuklar  oyun ihtiyaçlarını teknolojik aletlerden sağlamakta.  Bu da çocukları ekran bağımlılığı ve daha büyük sıkıntılara neden olan siber zorbalığa maruz bırakmaktadır.

Oyun oynayan ve yeterince fiziksel aktivitede bulunan çocuklar stresle baş etmeyi, problemleri daha rahat çözebilmeyi başarmaktadır.

 Çocuklarıyla daha kaliteli zaman geçirmek isteyen ebeveynler zaman zaman çocuklarının oyunlarına dahil olup aralarındaki iletişimi daha sağlamlaştırma fırsatı yakalayabilirler. Böylece daha sağlıklı ve özgüvenli bireyler yetiştirebilirler