Torbalı Ovası’nda domates ekimi sürüyor. Ovanın sultanı olarak bilinen domates ekimi üreticileri heyecanlandırdı. Çiftçilerin en büyük geçim kaynaklarından biri olan bu ürün ovaya büyük hareketlilik getirdi. Salça fabrikalarının da büyük bir merakla beklediği domates, Torbalı’da yetiştirilerek birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. İlçedeki domates pazarında ise faaliyet gösteren yaklaşık 15 büyük fabrika, binlerce tarım işçisi, yüzlerce çiftçi ile milyon dolarlık cirolarla bir çark dönüyor.

OVA KIRMIZIYA BÜRÜNECEK

Torbalı’nın yaz döneminde en çok tercih edilen ürünü olan domateste ilk fideler toprakla buluştu. Özellikle, yurt dışından salçaya olan talebin artması, domates üretiminin yükselmesine neden oldu. Her yıl yüz binlerce ton domatesin hasat edilip işlendiği Torbalı’da, yeni sezon öncesinde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda fide siparişleri veren ve şimdilerde seralarda fidelerini yetiştiren üretici, ilk fideleri toprakla buluşturmaya başladı. Kış dönemini bereketli geçiren çiftçi, yaz mevsiminden de mutlu ayrılmanın planlarını yapıyor. Alınan bilgilere göre Torbalı ovası bu yıl kırmızıya bürünecek.

HASTALIK İÇİN ÖNLEM ALINDI

Kaplancık, Ahmetli, Özbey ve Yeniköy bölgelerinde ovanın sultanı domates ve kurutmalık Ankara biberi fideleri toprağa verilmeye hazırlanıyor. Torbalı’da TAT, TUKAŞ ve Özgörkey gibi dünya çapında birçok firma, sezonun açılmasını heyecanla bekliyor. Geçtiğimiz yıl yağmurun yağmasının ardından ortaya çıkan hastalıkların bu yıl tekrar etmemesi bekleniyor.