Özel Pro Diş Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Ortodonti Uzmanı Uzm. Dt. Ece Çavdar “Nedir bu ortodonti dedikleri?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Başarılı diş hekimi hem bilgilendirmede bulunurken hem de yanlış algıları bu yazısıyla yok etti.

İşte Çavdar’ın o yazısı
Ortodonti dişler ve dişlerin üzerinde yer aldığı yapılar olan çenelerin estetik ve fonksiyonel olarak iyileştirilmesi ile ilgilenen ve bütün bu kapsama alanı dolayısıyla; diş dizilimi, çenelerin pozisyonları, çiğneme fonksiyonunun yanısıra çene ekleminin problemleri ile de alakadar olan diş hekimliği alanıdır. Ortodonti; alt ve üst çeneler, çene eklemi ve dişler olmak üzere tüm çiğneme sistemini bir bütün halinde değerlendirmek zorundadır. Çiğneme sisteminin bir bütün olarak ele alınmasının sebebi; çenelerde var olan genetik veya sonradan edinilmiş olan bozuklukların diş dizilimi bozukluklarına, diş dizimindeki bozuklukların ise estetik problemlere yol açmasının yanı sıra, fonksiyonel problemlere de yol açarak zamanla kişilerin çiğneme sistemini kullanımında aksaklık yaratmasıdır. Üstelik çocukluktan yetişkinliğe kadar iyileştirilmeyen çiğneme sistemi sorunları kalıcı eklem problemlerinin oluşumuna da yol açabilirler. Eklem problemlerinin geri dönüşümsüz olduğu düşünülecek olursa, çiğneme sistemimizin ilkokul çağı olarak da adlandırılabilecek olan, 6 yaşlarından itibaren bir ortodontist tarafından gözetim altında olması ve ortaya çıkabilecek problemlere erken yaşta önlem alınması kişiler için geri dönüşümsüz hasarların önüne geçmek adına çok ideal bir yaklaşım olur.

Fakat doğru bilinen bir yanlış olarak maalesef ülkemizde kişiler ortodontik problemler için ortodontiste başvurma yaşını 12 yaş olarak bilmektedir. 12 yaşında bir bireyin tüm daimi dişleri sürmüş olduğu için, evet diş tedavilerine başlama yaşımız genel olarak 12 yaştır. Ancak daha önce de vurguladığımız gibi ortodonti sadece dişlerin yamukluğu ile değil, çenelerin yapısı ile de ilgilendiği için, 12 yaşına kadar beklemek çene tedavileri için basit çözümler sunan ideal yaşları kaçırmanıza sebep olabilir.

İdeal kontrol yaşı 6-7 yaşlar olsa da, şu anda kaç yaşında olursanız olun ortodonti kontrolüne geç kalmak diye bir durum söz konusu değildir. Çenesinden ve dişlerinden rahatsızlık duyan, her yaştaki bireyin ortodontiye başvurması mümkündür. Her türlü ortodontik problemin, her yaşa göre farklı çözümlerle tedavisi mümkündür, sadece yaşa göre yöntemler değişir. Unutmayalım; ortodontik tedaviler ile zoru başarmak zaman alır ama mümkündür, imkansız görülenler ise daha da fazla zaman alır ama yine mümkündür:)