Kiminin korktuğu, kiminin bilmediği için ön yargıyla yaklaştığı, implantla ilgili Dt.  Evren Efecan Kurşunerler Torbalı Kent Dergisi’nin sorularını yanıtladı. Özel Pro Diş Ağız ve Diş Polikliniği’nin de kurucusu olan Kurşunerler, implantla ilgili ön yargıları da açıklamalarıyla yıktı.

Öncelikle merabalar implant nedir?

İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür.

İmplant nasıl uygulanır? Ağrılı bir işlem midir?

İmplant uygulaması sanılanın aksine ağrılı ve korkutucu bir işlem değildir. Önce uygulanacak bölge lokal olarak uyuşturulur ve böylelikle operasyon sırasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Daha sonra kemikte yuva hazırlanarak implant yerine yerleştirilir. Operasyondan sonra ise hastanın verilen ilaçları kullanması ve bölgeye buz uygulaması süreci sorunsuz atlatmasına yardımcı olur.

İmplant her yaşta uygulanır mı ?

Büyüme ve gelişimini tamamlayan 18 yaş üsyü her hastaya rahatlıkla implant uygulanabilir.

Diş çekilir çekilmez implant yapılabilir mi ? Diş çekiminden sonra ne kadar beklemek gerekir ?

  Diş çekimini takiben, aynı seansta implant yerleştirilmesi uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Ancak bunun için hastanın detaylı şekilde incelenmesi gerekir. Hastanın dişinin çekilme sebebi, bölgedeki enfeksiyon durumu, kemik ve diş eti miktarı değerlendirilir. Uygun durumlarda aynı seansta implant yapılabilir.

İmplant tedavisi ne kadar sürer ?

İmplant kemiğe yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için duruma göre 2-6 ay arası beklemek gerekebilir. Eğer kemikte ileri cerrahi uygulamalar yapıldıysa bu süre artabilir. Bu süreyi belirleyen faktörler kemiğin miktarı, hastanın genel sağlık durumu ve ağız bakım alışkanlıklarıdır.

 Diabet (Şeker) hastalarına implant yapılabilir mi?

   Diabet implant uygulanmasına engel değildir. Ancak ; şeker hastalarının kontrol altında olmaları gerekir. Kontrol altında olmayan diabet bölgenin yara iyileşmesini bozacağından ve enfeksiyona sebep olacağından hastalarımızdan öncelikle hastalığın kontrol altına alınmasını isteriz.

Kalp hastalarına implant uygulanabilir mi?

Öncelikli olarak kalp hastalığının sınıfı ve durumu saptanmalıdır. Hastalığın sınıfına göre uygulanacak prosedürler değişmektedir. Kalp hastalığı implanta engel değildir. Ancak; kalp hastalığı olan bireylerin doktorlarından onay ve gerekliyse ek ilaç tedavileriyle destek almak gereklidir.

İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mıdır?

İmplantlarda kullanılan titanyum doku dostu bir materyaldir.. Bu nedenle, implant üretiminde uzun süredir titanyum kullanılmaktadır. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir. Buna bağlı olarak implant kaybedilebilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sayesinde implantın vücuttan Reddedilmesi söz konusu olmayacaktır.

Bir diş eksikliğim var implant mı yaptırmalıyım yoksa köprü protez mi?

Bir diş eksikliği olan hastalarda köprü yapabilmek için; eksikliğin olduğu bölgedeki komşu 2 dişe küçültme işlemi yapılması gerekmektedir. İmplant uygulandığında ise komşu dişlere dokunmak için herhangi bir sebep yoktur. Dişlerde aşırı madde kaybı var ve zaten porselen kaplama yapılacaksa o zaman implant yapılmayabilir. Bu yüzden en doğru kararı verebilmek için hekiminizle görüşmeniz gerekir.

İmplantın ömrü ne kadardır?

İmplantın kullanımına bir ömür vermek doğru değildir. Düzenli kontrollerle implantlar uzun yıllar boyunca kullanılır. Doktor kontrollerini aksatmamak, iyi bir ağız hijyeni implantın ömrü için çok önemlidir.

Sigara kullanımı implant uygulanmasına bir engel midir?

Sigara kullanımı implant yapımına herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Ancak; yoğun sigara kullanımı implantın ömrüne ciddi manada etki etmektedir. Kemik kanlanmasını azalttığı için kemikte ve dişetinde çekilmelere sebebiyet verebilmektedir. Uygulama yapıacak hasta bu konularda uyarılır. Hiç sigara kullanmayan bir hasta elbette daha avantajlıdır.

 İmplant uygulanması sonrası hayat kaç günde normale döner?

Rutin implant uygulamalarında lokal anestezikler kullanıldığı için günlük hayatı etkilememektedir. İşlemden 3 saat sonra yani anestezik solüsyonun etkisi geçtikten sonra rutin hayata dönülebilir.