Sanayisi en gelişmiş ilçeler arasında gösterilen Torbalı’da talaşlı imalatta çalışacak; kaynakçı, CNC operatörü, makine bakımcısı ve mobilya döşemecisinde aralarırda bulunduğu yaklaşık 5 bin kalifiyeli eleman aranıyor. Meslek liselerinden mezun olan öğrenci sayısının her yıl düşüş gösterdiğine dikkat çeken yatırımcılar, öğrencilerin meslek liselerini seçerek, mezun olduklarında ‘ara eleman değil, aranan eleman’ olabileceklerine dikkat çekiyor.

Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına giren ve 16 Temmuz tarihine kadar tercihlerini tamamlaması gereken öğrencilere “Meslek okullarını seçin, işsiz kalmayın” dedi. Torbalı’da yaklaşık 800 fabrikanın hizmet verdiğini anlatan Olgun, ilçe genelinde talaş imalatta çalışacak 5 bin adet vasıflı elemana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Öğrencilerin lise seçiminde nitelikli ara eleman yetiştiren meslek liselerine yönelmesini isteyen Olgun, “Meslek lisemizin metal bölümünden 10, elektrik ve makine bölümünden ise her sene 68 öğrencimiz mezun oluyor. Çünkü öğrencilerimiz meslek lisesi istemiyor oysa üniversite mezunu olmak sizi iş sahibi yapmaz. Ama meslek lisesi mezunu olmak sizi yüzde 100  iş sahibi yapar. Çünkü meslek lisesinden mezun olup da işsiz kalan kimse yok. Bunun için tercih dönemi çok önemli. Ara eleman değil aranan eleman olmak istiyorsanız meslek liselerinin ilgili bölümlerini tercih edin. Biz Torbalı’da çalışacak kaynakçı, CNC operatörü, mobilya ya da makine ustası bulamıyoruz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Almanya ve Avusturya’nın model alındığı, meslek liselerini esas alan bir sistemi önerdiklerini belirten Abdulvahap Olgun, meslek liselerinin kimsenin kabul etmediği okullar olmaktan çıkıp yetenekli ve sorunları çözebilen öğrencilerin yetiştiği eğitim kurumları haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Olgun şöyle devam etti:

“Bir oda başkanı olarak günde 100 kişiyle telefonda ya da yüz yüze görüşüyorum. En üzüldüğüm nokta şu ki, bunların 80’i bizi iş için arıyor. Bu 80 kişiden 70’i ise üniversite mezunu. Ama üniversite mezunu olmak bir genci iş sahibi yapmıyor. Oysa meslek lisesi mezunu olduğunuz zaman kesinlikle aranan eleman oluyorsunuz. Bir fabrikada değil 20, 30 fabrikada çalışacak iş ortamı bulabiliyorsunuz.”

MASA BAŞINA ASGARİ ÜCRET, İMALATTA ÇALIŞANA 5 BİN LİRA

Endüstri meslek lisesinin torna tesfiye bölümünden mezun olduktan sonra staj yaptığı firmada bir süre çalıştığını anlatan Fatih Bozkurt (38) da 15 yaşında iş hayatına atıldıktan sonra kendi işinin patronu oldu. Torbalı’daki 3 ayrı fabrikada çok sayıda kişiye istihdam sağlayan ve yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapan Bozkurt, eleman sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çekti. Bozkut, “Bu işe çocuk yaşta sanayide çalışarak başladım. Sonra endüstri meslek lisesinin torna tesfiye bölümüne yazılarak taş kırma eleme ve beton santrali firmasında staj yaptım. Askerden sonra kendi şirketimi kurarak taş kırma, eleme tesisleri beton santrallerinde üretime başladık. Meslek lisesi beni staj için bir firmaya yönlendirmişti. Askerden sonra da ufak bir atölye kurup kendi işime başladım. Şu an Torbalı’da 3 fabrikamız var. 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Yaklaşık 200 elemanımız var. Bir bu kadar daha eleman çalıştırabiliriz. Arayışımız sürüyor” diye konuştu. Nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Bozkurt, tüm öğrencilere meslek liselerine yönelerek geleceklerini garanti altına alabileceklerini belirtti.