Son günlerde üst üste bölgede yaşanan depremler en çok da pazartesi günü ders başı yapacak olan İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ öğrenci ve velilerini tedirgin ediyor. 2017 yılında depreme dayanıksız olduğu için binası yıkılan, İzmir’in en çok tercih edilen meslek liselerinden olan ve puanı Anadolu liseleri ile aynı seviyelerde olan, sağlık alanında eğitim veren İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim verdiği bina S.O.S veriyor. FETÖ’den devredilen yurt binasında yaklaşık 3 yıldır eğitim veren ve henüz yeni bina için herhangi bir girişimin olmadığı okula geçtiğimiz aylarda denetim için giden Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri bina için ‘Uygun değildir’ raporu vermişyi. Kirişleri kırılan, tek girişi ve çıkışı olan, merdiven genişliği bir metreyi bulmayan, önünden yüksek gerilim hatları geçen, bahçesi, spor alanları, toplanma alanı gibi bir okul için bulunması gereken alanları bulunmayan okul için Milli Eğitim Müdürlüğü’nden henüz bir adım atılamadı.

VELİLER VE ÖĞRENCİLER TEDİRGİN

Belediye ekiplerince yapılan kontrollerde binanın konut olarak inşa edildiği, eğitim için uygun olmadığı rapor haline getirildi. Depreme dayanıksız olduğu için donanımlı okulu yıkılan ve FETÖ’den devredilen adeta bir apartmana taşınan, yangın merdiveni olmayan, acil çıkışı bulunmayan üstelik deprem gibi afetler için ağır risk taşıyan binada 3 yıldır eğitim gören çocuklarını elleri yüreklerinde okula gönderdiklerini ifade eden veliler bir an evvel yeni bir yer ayarlanmasını istedi. Son olarak verilen rapor ve bölgede üst üste depremlerin yaşanması öğrencileri de tedirgin etmiş durumda.

BELEDİYEDEN ‘UYGUN DEĞİL’ RAPORU

Öte yandan belediye ekiplerinin tuttuğu raporda, binanın konut olarak yapıldığı, insanların uzun süreli yoğun olarak bulunduğu okullar için gerekli bina önlem katsayısına uygun olarak projelenmediği, yapının arka cephesinde mutfak ve salon alanlarına ait balkonlara dizayn dışında cam cephe kapalı dolu çıkma yapıldığı ve bunun kullanım alanına dahil edildiği maddelenmişti. Yine ön cephe için de benzer işlemin yapıldığı not alınırken, binanın birinci ve üçüncü katındaki kirişlerin kolon bağlantısında, kolona bağlı olması gerekirken taşıyıcı sisteme sakıncalı bir şekilde teğet olarak sabitlendiği tespit edilmişyi. Ayrıca ışıklık boşluklarının bırakılmadığı, taşıyıcı donatılı beton tabliye olarak devam eden binanın teras katında sadece merdiven kulesi olması gerekirken projeye ve güvenli yerleşime aykırı olarak kapalı alan oluşturulduğu raporda yer alan maddelerdendi. Öte yandan merdiven genişlikleri, korkulu yükseklikleri ve taşıyıcı sistemin okul standartlarına uygun olmadığı da raporda yer aldığı üst yazı olarak ilgili yerlere ulaştırıldığı öğrenildi.