Torbalı’da uzun süredir merakla beklenen Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda seçim başladı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu başkanlığındaki divana adaylar listesini verirken mavi listede bir sürpriz yaşandı. Daha önce gazetemizin ‘Musa Yukarı’ya büyük şok’ haberinde yer verildiği gibi Yukarı’nın oda üyeliği 2 yılı doldurmadığı için tüzük gereği Yukarı aday olamadı. Bu listenin adayı Hüseyin Hascanlı olurken, kırmızı listenin adayı Ali Rıza Çolak, beyaz listenin adayı ise mevcut başkan Cıva İsmail Akman oldu. Öte yandan mavi listenin seçilmesi durumunda kendi arasında seçim yapacağı ve yeni başkanın Musa Yukarı olacağı bekleniyor. Sırf da bu yüzden mavi listenin adayı Hüseyin Hascanlı konuşma için kürsüye çağrıldığında, listesi adına konuşmanın Musa Yukarı’nın yapmasını istedi.

YUKARI’DAN CIVA’YA: SEN YATIR MISIN?

Yukarı konuşmasında ilk olarak kongre salonuna çağrılan onlarca polisle ilgili konuştu. Yukarı, “Biz şoför esnafıyız, bizde kavga olmaz. Burda kavga olmaz. Polisi boşuna yığdınız buraya” dedi. Konuşmasında mevcut Başkan Cıva İsmail Akman’a dönerek, “Biz sadece değişim istiyoruz. Yeni yüzler istiyoruz. Cıva İsmail ve yönetimine hizmetleri için teşekkür ediyorum. Ama artık yeter 16 yıl oldu. Gel bırak artık, 16 yıl olmuş, daha 20 sene mi yapacaksın. Başımızda abi ol. Burada yatır değilsin” dedi. Zekeriya Mutlu’nun açıklamalarına da gönderme yapan Yukarı, “Zekeriya Başkanım ‘İzmir’in ulaşımda en sorunlu ilçesi Torbalı’ dedi. Demek ki İzmir’de ulaşımda bir kara lekeyiz. Yeter” dedi. Rakibi Ali Rıza Çalışkan’a da listesi üzerinden yürüyen Yukarı, “Ali Rıza Çalışkan yönetimine sadece nakliyeci esnafı koymuş. Eyvallah, onlar da bizim başımızın tacı ama bir minibüsçü, bir servisçi koyamamış. Burası şoförler odası mı? Karaambar Kamyoncular Derneği mi?” dedi. Seçilmesi durumunda çekici, ilçe garajı ve kamyon garajı yaptıracaklarını kaydeden Yukarı’dan sonra Ali Rıza Çolak söz aldı.

ÇOLAK’TAN AKMAN’A EMEKLİLİK ÇİÇEĞİ

Çalışkan ilk olarak divanı selamladıktan sonra Cıva İsmail Akman’a bugüne kadarki hizmetleri için çiçek takdim ederek “İnşallah emeklilik çiçeğin olur” diyerek ortamı sakinleştiren bir espri yaptı. Söz alan Çolak, “Mevcut yönetim göreve geldiğinde, ambulansı ve çekiciyi sattı. Ve odayı boyattı. Başka da bir icraat görmedim. Artık değişimin zamanı. Odayı aile şirketi olarak yönetmeyeceğim. Mevcut başkan Cıva İsmail Akman gibi kartvizitimin bir tarafına ‘Oda Başkanı’ bir tarafına da işimi yazmayacağım” dedi. Seçilmesi durumunda kamyon garajı, ilçe garajı, çekici gibi hizmetlerin yanı sıra şoför esnafının karıştığı kazada mağdur olmaması adına bir fon da oluşturacağını belirten Çolak’tan sonra da mevcut başkan Cıva İsmail Akman söz aldı.

AKMAN KENDİNİ SAVUNDU

Akman ilk olarak ‘Bırakmam gerek diyenleri saygıyla karşılıyorum. Ancak yaşım el verdiği sürece adayım. Takdiri verecek olan üyelerimizdir. Çekici üzerinden siyaset yapılıyor. Ben çekiciyi satana kadar 8 yılda sadece bir milyar(Bin TL) gelir elde etmiş. Bugün çekici çalıştırsanız 12 bin lira şoföre maaş vereceksiniz. Ben çekiciyi sattıktan sonra odanın üst katını satın aldım. Bugün o daire 900 bin lira. Odanın yarı binasını satın aldık dönemimizde. Bugüne kadar bir tane esnafımızın işi çözülmeden odamızdan ayrıldığını gören yoktur. Varsa çıksın ortaya” dedi. Akman, diğer adayların kamyoın garajı ve ilçe garajı vaatlerini de neden yerine getiremediklerini ve onların da neden yapamayacağını da anlattı.

SEÇİMDE LİSTE KRİZİ

Öte yandan konuşmalar sonrasında oy verme işlemine geçilmesi için adayların listeleri incelendi. İlçe seçim kuruluna verilen yönetim kurulu listelerinde sayı polemiği yaşandı. Seçim kuruluna verilen sayıda üye saısının 949 olması nedeniyle ilçe seçim kurulu yönetim kurulu listesinin 7 kişi olması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine 9 kişilik liste hazırlayan Civa İsmail Akman yönetiminde beyaz liste duruma itiraz etti. Diğer başkan adaylarının da olaya müdahil olması ile kısa bir gerginlik yaşandı. Daha sonra ilçe seçim kurulu beyaz listeden iki ismin silinmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine beyaz liste listeden iki isim silerek seçime katılmak istedi. Bunun üzerine mavi ve kırmızı liste ise çizili listeyi kabul etmeyeceklerini belirtti. Akman yeni liste için arkadaşlarını matbaaya gönderirken kırmızı ve mavi liste seçimin başlamasını istedi. Seçim heyecanı Aydın Sezer Çok Amaçlı Salon’da sürüyor.