Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına akü geri dönüşüm tesisi kurulacak. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan atık akü geri dönüşüm tesisi için bakanlıktan olur raporu verildi. ÇED raporunun ellerine ulaşmasıyla bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar dehşete kapılmıştı. Cumartesi günü saat 14.00’da Ahmetli bölgesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi önünde eylem düzenleyecek Köylüler, seslerini duyurmak ve daha güçlü olmak için birlik olmaya davet  ederken CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır konuyu meclise taşıdı. Bayır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na cevaplaması için dilekçe verdi.

İŞTE BAYIR’IN TAM METNİ

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Tacettin BAYIR
İzmir Milletvekili

Yazılı ve Görsel basında çıkan haberlere göre; İzmir’in Torbalı ilçesinde, Türkiye’nin yazlık - kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına akü geri dönüşüm tesisi kurulacak. Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan akü geri dönüşüm tesisi için bakanlıktan, ‘’Olur’’ raporu verildi. Taş ocakları nedeniyle olumsuz etkilenen tarım faaliyetleri, atık akü geri dönüşüm fabrikasının faaliyete geçmesiyle daha da etkilenecek. Fetrek Çayı kenarında bulunan ve tartışmalara sebep olan kurşun fabrikasının sahiplerinden birinin sahip olduğu bu akü geri dönüşüm tesisinde, akülerden kurşun çıkarımı işlemi gerçekleşecek.

Bu bağlamda;
1- Türkiye’nin yazlık-kışlık sebze ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Ahmetli, Yeniköy ve Özbey mahallelerinin ortasına, tarım arazilerinin yok edip, çevreyi olumsuz etkileyecek, akü geri dönüşüm tesisi kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Torbalı’da illa bu tesis kurulacaksa, başka bir alan bulunamamış mıdır?

2- Kurulması planlanan bu tesisten çıkacak atık sıvıların, yer altı sularına karışmasını nasıl engel olunacaktır? Çevre kirliliğinin önlenmesi ve atıkların kaynağında en aza indirilmesi konusunda ne gibi projeleriniz olacaktır?

3- Tarım arazilerinde yetişen ürünlerde veya içme suyunda oluşacak tehlikeli bir durum sonucunda, bunun insan veya hayvanlara da tesir etmesi ihtimalinde sağlığı tehdit edecek, herhangi bir olumsuzluk durumda, sorumluluk aldığınızı kabul edecek misiniz?

4- Bu konu ile ilgili, Bakanlığınıza açılan dava var mıdır? Varsa, dava sayısı kaçtır? Ayrıca, yine bu konu ile ilgili, Bakanlığınıza ulaşan şikâyet veya şikâyetler var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

5- Bölgedeki taş ocaklarının tarım arazilerine olan olumsuz etkisi göz önüne alındığında; akü geri dönüşüm tesisinin, ekolojik yaşamı ve doğal dengenin bozacağı yönündeki iddialar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?