Geçtiğimiz gün Ankara'da, yasal imar uygulamasının dışına çıkmak isteyen müteahhitte karşı çıktıkları için Yapı Denetim Firması çalışanlarına yönelik darp olayını, Torbalı’da bulunan İNZEM Yapı Denetim kınadı. İNZEM Yapı Denetim yöneticisi Deniz Baran Çelik tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, 15 Eylül 2020 tarihinde Ankara'da özel bir inşaata ait inşat çalışmasında, proje dışına çıkılmnasına izin verilmeyen yapı denetim elemanlarına karşı yapılan darp eylemi kınandı.

Yapılan açıklamada:

Kamu Hizmetinde Bulunan Görevlilere Yönelik Şiddete Karşıyız!

15 Eylül 2020 Salı günü Ankara Mamak’ta yeni başlamış bir binada müteahhidin imara aykırı uygulamasına karşı çıktığı için müteahhit ve beraberindeki adamlar tarafından Ankara Şube Başkanımız İnşaat Mühendisi M.Emin Kulakoğlu ve beraberindeki meslektaşlarımız şantiyede alçakça bir saldırıya uğramıştır. Yaşanan bu elim saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz.

YAPI DENETİMİ BİR KAMU HİZMETİDİR

Benzeri olaylar ülkemizin bir çok ilinde olduğu gibi ilimizde de yapı denetim mühendis/mimar/teknik personellerine karşı sıklıkla gerek sözlü şiddet gerekse fiziki şiddet şeklinde vuku bulmaktadır.

Biz Yapı Denetim Kurumları olarak 4708 sayılı yasa gereği kamu adına yapıların sağlıklı ve güvenli olması için denetim görevi yapmaktayız. Bu hizmet kamu hizmeti ise biz denetçiler bu işi ifa ederken kamu görevlisi sıfatına sahibiz. Kamu adına denetim faaliyeti yürüten meslektaşlarımıza yapılan saldırılar, kamu görevlilerine yapılmış sayılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Aksi halde yaşanacakların bedelini sadece şiddete uğrayan meslektaşlarımız değil, yeterli denetim hizmeti alamayan halkımız ödeyecektir. Her önüne gelen müteahhit olabilir ancak, yapı denetim mühendisi olamaz. Bizler almış olduğumuz eğitim sonucu, bilgi ve tecrübemizi halkın sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşaması ve sağlıklı işyerlerine çalışması için hizmet sunmaktayız. Bu ve buna benzer saldırılar öncelikle kamu güvenliğine yapılmış bir saldırı olup, bu konuda öncelikle yapı denetçilerin can güvenliği yasal olarak teminat altına alınmak durumundadır. Şantiyelerde saldırıya muhatap olmak istemiyoruz. Mesleğimize yapılan bu saldırının ve saldırıların devam etmemesi için kamu otoriteleri tarafından gerekli tedbirlerin ve yasal düzenlemelerin yapılacağını umuyor, halkın güvenli ve sağlıklı yapılardan mahrum kalmaması için meslek etiğimizden ödün vermeyeceğimizi kamuoyu nezdinde bir kez daha ifade ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. " denildi