Uzmanlara göre Torbalı, gelecek yıllarda inanç ve kültür turizmi başta olmak üzere turizm firmalarının adresi olacak. İlçede bulunan tarihi yapıtlar, dağ köylerinin eski taş evleri ve tarihi sokakları kentin cazibe merkezi olması için önemli değer katıyor. Kent merkezinde tarihi Metropolis Antik Kenti’nin yanı sıra Sultan 2. Abdülhamid'in padişahlık döneminde yaptırdığı okullar, camiler, havuzlar ve çeşmeler başta olmak üzere bir dizi eser bulunuyor. Öte yandan Dağkızılca Nif Dağı kazı çalışmaları, kentin gelecek yıllardaki kaderini değiştirecek. Uzmanlara göre, Torbalı gelecek yıllarda turizm sektöründe önemli bir yere sahip olacak.

YENİ KAZI BAŞKANI GÖREVE BAŞLADI

Bölgenin en önemli kazıları arasında olan Nif Dağı kazılarında şimdiye kadar birçok önemli bulguya rastlandı. Nif Dağı’nda, 1999-2001 yıllarındaki bilimsel inceleme gezilerinin ardından çalışmalar, T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Elif Tül Tulunay başkanlığında gerçekleştirilen 2004-2005 yılları yüzey araştırmaları ve 2006-2019 yıllarında Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan ilk arkeolojik kazılarla sürdürülmüştü. Kazılar 2020 yılından itibaren Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Üniversitesi adına Doç. Dr. Müjde Peker başkanlığında yürütülmeye başlandı. Yapılan araştırmalarla bu dağlık yörenin MÖ 8. yüzyıldan MS 14. yüzyıla dek tarihlendirilen ender kalıntı ve buluntuları gün ışığına çıkarmak.

ZİYARETE AÇILMASINI PLANLIYORUZ

Çalışmaların devam ettiğini ifade eden Peker, “Bulunan mezarların kontekstlerine göre Hellenistik Dönem’de Ballıcaoluk’taki kale yerleşiminin nekropolisi olarak kullanıldığı düşünülen Karamattepe’de, Geç Geometrik - Arkaik Dönem yerleşiminin temel kalıntıları ve Arkaik Dönem’de kullanılmış bir metal işliği saptanmıştır. Dağkızılca’da farklı tipte mezarları (tümülüs, taş kist mezar, pişmiş toprak lahit) barındıran büyük bir nekropolis ortaya çıkarılmış, Başpınar’da üç apsisli, opus sectile döşemeli Laskarisler Dönemi kilisesi ile tek apsisli büyük kilise ve güneydeki küçük şapel içi ve çevresinde kazı yapılmıştır." dedi.

KAZILAR AZ SAYIDA UZMANLA SÜRDÜRÜLÜYOR

COVID-19 salgını tedbirleri gereği, sınırlı sayıda uzmanın katılımıyla bu yıl çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Müjde Peker, “Gerçekleştirilen 2020 yılındaki çalışmalarımızda kazı alanlarında onarım-koruma uygulamaları, kazı depolarının düzenlenmesi ve yayın hazırlıklarına ağırlık verilmiştir. Bu yıl T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen ödenek yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği sayesinde İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onayı alınmış olan Karamattepe kazı alanımızın koruma amaçlı çitinin yapımına başlanmış, kazı evimizdeki bazı acil onarımlar yaptırılmıştır. Torbalı Belediyesi kazı evi arazimizin kadastro ölçümlerinin yapılmasını, Kemalpaşa Belediyesi orman içindeki Karamattepe kazı alanımızın girişine yasa dışı dökülen çöp ve molozun kaldırılmasını sağlamıştır. Ayrıca KOSBİ (Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi) Müdürlüğü ve Europap Tezol Kağıt San. ve Tic. A. Ş., kazı evimizin bazı ihtiyaçlarına yönelik çağrımızı cevapsız bırakmamışlardır. Destek veren tüm kurumlara içtenlikle teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.