Hazır giyim sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 1987 yılında kurulan Sun Tekstil, ayda 1500’ü aşkın yeni tasarım geliştiriyor ve ortalama 3 milyon adet ürün üretiyor. 2021 yılını 2.2 milyon TL ciro ile kapatan firma, yaptığı çalışmalarla büyümesini sürdürüyor.  Enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, “Torbalı’da bulunan örme tesisimizin çatısına kurduğumuz solar paneller sayesinde örgü fabrikamızın yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık %45’ini kendi güneş enerjimiz ile karşıladık. 2019 yılından başlayarak GES ile yıllık ortalama 1.410.000 KWh elektrik enerjisi ürettik. 2020 yılından itibaren elektrik enerjisi tüketimimizi I-REC sertifikalı %100 yenilenebilir enerji kaynağı ile dengeledik” dedi.

“ENERJİ SARFİYATINI AZALTMAK MALİYETİ DÜŞÜRMEK KADAR ÖNEMLİ”

Enerji politikaları hakkında bilgi veren Ünlütürk, “Enerji sarfiyatını azaltmak, bizim için enerji maliyetini düşürmek kadar önem arz ediyor. Tekstil ve konfeksiyon endüstrilerinin dünya üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olarak çevre ve doğanın korunmasına yönelik çalışmalara odaklanıyoruz. Amacımız yasal zorunlulukların ötesinde çevreye verdiğimiz zararı indirgemenin yanında, atıklarımızı en aza indirmek üzere başlattığımız projeleri tamamlayarak sıfır atık hedefine ulaşmak. 2019 yılından itibaren şirketimizde Sıfır Atık Sistemini uygulamaya başladık” dedi.

“DOĞAL KAYNAKLARI ETKİN BİÇİMDE KULLANIYORUZ”

“Doğal kaynakları daha etkin biçimde kullanmamızı sağlayan çevre ve enerji politikamız sayesinde doğa dostu uygulamalarımızı sürekli geliştirmeye devam etmekteyiz” diyen Ünlütürk, şeffaflığın gücüne inandıklarını ve 2012’den beri sonuçları Karbon İzleme Platformundan paylaştıklarını belirtti. Çalışmalarının neticesinde elde ettikleri rakamları ise şu sözlerle anlattı: “20 yıl içerisinde toplam sera gazı emisyonlarımızda %40, toplam su tüketimimizde ise %46 oranında azalma elde ettik. Tüm ürünlerimizde ve numunelerde kullandığımız ambalaj ve etiketler geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir özellikli malzemeden. Tüm tedarik zincirinde suyun bilinçli ve verimli kullanılmasını, ZDHC kapsamında toksik kimyasalların kullanılmamasını ve kimyasalların yalnızca yasal koşullara uygun şekilde kullanılmasını destekliyoruz. Tüm ürünlerimizde ve numunelerde kullandığımız ambalaj ve etiketler geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir özellikli malzemeden kullanıyoruz.”

“KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETİYORUZ”

Çatı üzeri güneş enerji santrali projesiyle kendi enerjilerini ürettiklerini belirten Ünlütürk, “Torbalı’da bulunan örme tesisimizin çatısına kurdukları solar paneller sayesinde örgü fabrikasının yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 45’ini kendi güneş enerjimiz ile karşıladık. 2019 yılından başlayarak GES ile yıllık ortalama 1.410.000 KWh elektrik enerjisi ürettik. 2020 yılından itibaren elektrik enerjisi tüketimimizi I-REC sertifikalı %100 yenilenebilir enerji kaynağı ile dengeledik. 2019 yılında şirket ormanımıza 10 bin ağaç diktik. Çalışanlarımızı bilinçlendiren ve ufuk açan etkinlikler düzenleyerek çevre duyarlılığını artırmayı; yarattığımız farkındalıkla, hep beraber doğa dostu çözümler geliştirmek istiyoruz” dedi.