Koronavirüs pandemisi ile birlikte oldukça yaygınlaşan motokuryelik mesleği son günlerde, kazalarla anılır hale geldi. Her gün yollarda ölümle burun buruna gelen motokuryeler, iş kolunda hala az tehlikeli sınıfta yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda Torbalı’da bir arkadaşlarını kazaya  kurban veren kuryelerin en çok sorun yaşadığı günler ise yağışlı günler… Torbalı’daki kuryeler, yağışlı havalarda patron baskısı sebebiyle yollara düşmek zorunda kaldıklarının altını çiziyor.

TAŞITTAN SAYILMIYORLAR

Torbalı’da özellikle paket servisi yapılan işletmelerde yoğun bir şekilde çalışan kuryeler “İş güvenliğinde en tehlikeli sınıf olan polis ve askerlerimizden daha da tehlikeli sınıftayız. Bu görmezden geliniyor. En büyük yaramız bu. Trafikte moto kuryeleri taşıttan saymıyorlar. Çok büyük bir savaş veriyoruz. Ekonomideki sıkıntılar her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi.  Kurye arkadaşlarımız da yağmurlarda da işlerinden olmamak için çalışmak durumundalar. Önceleri isterseniz çalışın, isterseniz çalışmayın gibi bir tehdit söz konusu değildi. Çünkü kurye bulmakta sıkıntı yaşanıyordu. 50 cc’lik motorların devreye girmesiyle B sınıfı ehliyetliler de motor kullanılmaya başladı” dedi.

İstanbul ve Ankara başkanlarından Demir’e tam destek İstanbul ve Ankara başkanlarından Demir’e tam destek

PATRON BASKISI

Kurye sayısı artışından kaynaklı yağmurlu günlerde çıkmak istemeyen motokuryelerin işveren tarafından işiyle tehdit edildiğini vurgulayan kuryeler, “Eskiden yağmurda risk almayıp çalışmayan birçok motorumuz vardı. Şimdilerde ise işverenler, kuryelere çalışıyorsan çalış çalışmıyorsan başkasını çağırırım,  başkasıyla devam ederim gibi tehditler ediyor. Son dönemde bu tehditler arttı. Kurye arkadaşlarımız da ölüm pahasına da olsa işini kaybetmemek için maalesef ki çalışmak zorunda kalıyorlar. …” açıklamasında bulundu.