Torbalı’da her yıl yüzlerce ton kuru incir üretiliyor. Başta Bozköy, Çapak, Çakrbeyli olmak üzere, ilçenin birçok noktasında üretilen kuru incir bu yıl fiyat olarak üreticiyi tatmin ediyor. "Kerevet" adı verilen kurutma tablaları veya örtülerin üzerinde birkaç gün daha kurutulan yaklaşık kuru incir, tesislerde işlendikten sonra 80 ülkedeki sofralara ulaştırılıyor. Haziran ayında erkek incir meyvesindeki çiçek tozlarının arılar aracılığıyla dişi meyveye taşınması için yapılan "ilekleme" işlemiyle başlayan incir mesaisi, temmuzun üçüncü haftasında taze ürün hasadıyla devam ediyor. Ağustos ayının ikinci haftasından itibaren ise Bozköy, Çapak, Çakrbeyli köylerinde başta olmak üzere kuru incir mesaisi başlıyor. Çoğu sarp arazilerde makine kullanılmadan yapılan hasat, sıcak havada aynı ağaca defalarca gidilmesi nedeniyle oldukça zorlu geçiyor. Toplama ve kurutma sürecinde kadınların başrolde yer aldığı hasat sezonu yaklaşık 20 gün sürüyor.

“ALTIN YIL YAŞANACAK”

Torbalı’daki incir üreticileri, hava şartlarının istedikleri gibi gitmesinden dolayı kalite ve rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyledi. Önceki yıl kuraklıktan dolayı kuruyan bazı ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını anlatan üreticiler, "Son 10 yılın belki en kaliteli dönemini yaşıyoruz. Hava şartları bu şekilde giderse çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz ciddi anlamda altın yılını yaşayacak." ifadelerini kullandı.

“KALİTE ÇOK İYİ”

Üreticilerden Yılmaz Şen, dünyanın en kaliteli incirlerini yetiştirdiklerini dile getirdi. Şen sabahın ilk ışıklarıyla bahçeye geldiklerini belirterek, şöyle devam etti: "İncirimizin en önemli özelliği dalında kuruyup yere düşmesi. Yere düşeni topluyoruz. Kalitemiz geçen yıldan çok iyi. Rekoltemiz de çok iyi. Şu anda hava şartlarından dolayı kalitemiz çok iyi. İnşallah çiftçimizin yüzü gülecek."