Kurban bayramına kısa bir süre kala kurban telaşı başladı. Yazıbaşı’na kurban pazarı kurulurken, kurban fiyatları üç aşağı beş yukarı belli olmaya başladı. Normal etin kilogram fiyatı baz alınarak yapılan araştırmalarda önceki yıla göre bu yıl kurbanlıkların daha pahalı olduğu ifade edildi. Bu yıl, kurbanlık fiyatlarının önceki yıllara göre daha da artması kurbanlıklara olan ilginin az olmasına neden oldu. Yem maliyetleri ile başa çıkamayan üretici söyledikleri rakamların kendilerini kurtarmadığını ama dahasına da milletin gücünün yetmediğini söyledi. Torbalı’da kurulan hayvan pazarında kurban fiyatları 1200 lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Vatandaş pahalılık nedeniyle en çok küçükbaşa yönelse de bazı hayvancılar siftah yapamadan günü geçirdiklerini söyledi.

 EN UCUZ KURBAN BİN 200 LİRA

Kurban Bayramının en fazla merak edilen soruları arasından yer alan kurbanlık fiyatları şekillenmeye başladı. Torbalı’da oldukça rağbet gören kurbanlık hayvanlar bu sene de vatandaşın cebini yakacak gibi. Bu sene pazarda canlı hayvan kilogram fiyatı 55 TL ila 80 TL arasında değişiyor. İlçemizde yeterli sayıda hayvan bulunmadığı için geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla gördüğümüz canlı hayvan İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden geliyor. Hayvanların oralardan gelmesi maliyeti yükselirken, bu durumun kurbanlık hayvan fiyatlarına yansıdığı görüldü. Öyle ki, ilçede, orta gelirli bir vatandaşın en azından bir çepiç kesebilmesi için en az bin 200 lirayı cebinden çıkarmayı göze alması gerekiyor

KÜÇÜKBAŞLAR TERCİH EDİLİYOR

Torbalı’daki kurban pazarına küçük ve büyükbaş hayvanların tamamı geldi. İlerleyen günlerde daha fazla kişinin çadır kuracağıpazarda keçiden, koyuna, kuzudan dana ve sığıra kadar her türlü hayvanı bulmak mümkün. Fiyatları da belli olan hayvanlar arasında en ucuzu keçi. Ortalama 20-25 kilo ete sahip olan bu keçinin fiyatı bin ile 1200 lira arasında değişiyor. Kuzuda fiyatlar biraz daha yükseliyor.  1600 liradan başlayan en ucuz kuzu, 2 bin 200 liraya kadar çıkabiliyor. Küçükbaştan vazgeçemeyen orta gelirlilerin en çok tercih ettiği hayvanlardan olan keçi, koç ve şişek denilen iki yaşında olan kuzular bu yıl el yakıyor. Ortalama bir keçi bin 200 ile 1700 arasında satılırken, koyunda bu fiyat 1800 ile 3000 arasında değişiyor.

BÜYÜKBAŞ 8 İLE 30 BİN ARASINDA

Küçükbaşlarda fiyatlar bu şekilde olurken büyükbaşlarda da yine yüksek ücret tepkisiyle karşılaşılıyor. Doğu Anadolu’dan Torbalı’ya dana getiren üreticiler 120 ile 150 kilo aralığındaki et verecek olan danaları 8 bin ile 12 bin lira arasında satarken, 200-850 kilo arasında değişen sığırlar ise 15 ile 30 bin lira arasında satışa sundu.