Yarın 1 Mayıs İşçi Bayramı. Her yıl büyük bir coşku ile kutlanan bayram, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle sembolik kutlanıyor. Kitlesel etkinlikler, halaylar ve pankartlarla kitlesel bir kalabalık kutlanan 1 Mayıs’ı bugün Torbalı Eğitim Sen Belediye Meydanı’nda sembolik bir şekilde kutladı. Gerekli hijyen önlemlerini alarak 1 Mayıs’ı kutlayan Eğitim Sen, tüm işçilerin bayramını kutlayıp gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte Eğitim Sen’in basın açıklamaları

BASINA VE KAMUOYUNA

Her ulusun, her inancın kendilerince kutladığı bayramlar vardır. Ama 1 Mayıs, sınırları, inançları, dilleri, kimlikleri yok saymadan tüm dünya işçi sınıfının ve emekçilerinin ve ezilen halklarının 131 yıldır aynı anda ortak kutladığı tek bayramdır. 1 Mayıs, dünya İşçi ve emekçilerinin ortak ideallerinin ifadesi olan sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya özlemini yansıttığı, sınıfın uluslararası ve ulusal çaptaki acil taleplerinin haykırıldığı bir günüdür.

2020 1 Mayısında her yıl olduğu gibi yine umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız.

On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor.

Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor. Bu uygarlık krizi bir kez daha gösteriyor ki, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış.

Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor.

Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu sömürü düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz. Bu gün burada bu çarkları döndüren işçi ve emekçilerin temsilcileri olarak bir araya geldik. Madem bu çarklar biz olmadan dönmüyor, madem bunu bizim bildiğimiz gibi sizler de biliyorsunuz, öyleyse şunu da bilin ki her şeyi üreten, bu çarkları döndüren işçi ve emekçileri, taleplerinimizi, güvenliğimizi yok sayarak da yönetemezsiniz. Biz bu çarkları sermayenin çıkarları için değil işçi ve emekçilerin insanca yaşam, insanca çalışma, güvenli ve güvenceli bir gelecek talebini karşılamak için döndüreceğiz.

İnsanlığı ve doğayı öldüren, savaşı ve yoksulluğu kaderimizmiş gibi bize dayatan sömürü düzeninize mahkûm değiliz. Başka bir dünya başka bir ülke mümkündür. Bunun için;

  • İş güvencesi ve insanca yaşanacak ücret, herkes için temel gelir sağlanmalıdır.
  • Başta sağlık ve eğitim olmak üzere özelleştirmelere son verilmeli, özelleştirilen kurumlar kamulaştırılmalı, kamusal politikalar hayata geçirilmelidir.
  • Özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
  • Kamusal hizmetler parasız, nitelikli ve ulaşılabilir bilimsel ve anadilinde olmalıdır.
  • Vergide adalet sağlanmalı, halktan bağış değil sermayeden servet vergisi alınmalıdır.
  • Salgın sürecinde zorunlu mal ve hizmetler dışında çalışma acilen durdurulmalı, işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin dayatmasından ve sefalet ödeneğinden vazgeçilmelidir.
  • Çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir.
  • Tüketici konut ve taşıt kredileri ile kredi kartları borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından ödenmelidir.
  • Varlık fonu derhal lağvedilmeli, kamu kaynakları halk sağlığının, emekçilerin haklarının korunup geliştirilmesi, kayıt dışı çalıştırılanlar, işsizler, evsizler ve göçmenlere gelir güvencesi sağlamak üzere kullanılmalıdır.

YAŞASIN BİR MAYIS!

YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!