Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, mikro akışkan çip teknolojisiyle bebek sahibi olamayan ailelere yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi.
Gözde İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, tüp bebek tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Tüp bebek tedavisinin başarısında kadının yumurta kalitesi kadar diğer önemli bir konunun da sağlıklı sperm seçimi olduğunu belirten Özsoy, ’Mikro Akışkan Çip Teknolojisi’ ile erkekteki en sağlıklı spermlerin seçilerek hamilelik olasılığının artırıldığını dile getirdi.
Harvard Üniversitesi’nde bir Türk profesör tarafından geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan ’Mikro Akışkan Çip Teknolojisi’ ile gebelikte başarı oranlarını bir buçuk katına çıkarmayı başardıklarını vurgulayan Özsoy, “Gözde İzmir Hastanesi olarak, uzun yıllardır tedavi görmesine rağmen çocuk sahibi olamayan ailelerde başarıyı yakaladık ve bu yöntem sayesinde çocuk sahibi olan aileler var. Adıyaman ve Malatya’daki Gözde Hastaneleri’nde de aynı tedavi yöntemini uyguluyoruz. Önümüzdeki dönemde açılacak Gözde Kuşadası Hastanesi’nde de başvuran ailelere ’Mikro Akışkan Çip Tedavisi’ni uygulayacağız” dedi.
Risk ortadan kaldırılıyor
Tedavi sürecinin işleyişi hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, “Tedavinin ilk şartı, erkeğin canlı sperm sahibi olmasıdır” dedi.
Tedavi aşamasında ilk olarak sağlıklı spermler ve diğerlerine göre daha az sağlıklı olan spermlerin ayırt edildiğini anlatan Özsoy, “Sperm çipleri mikro kanalcıklardan oluşuyor. Mikro kanalların görevi de iyi kalitedeki spermlerin seçilmesini sağlamaktır. Çip bebek yöntemiyle, kaliteli ve kalitesiz spermler iki farklı tarafta toplanır. Bir tarafta sağlıklı ve DNA’sı oldukça düzgün olan kaliteli spermler toplanırken; bir tarafta da diğerlerinden daha sağlıksız olan, DNA’sı hasar görmüş spermler toplanır. Bu sayede sağlıksız spermler elenerek gebelik şansını düşürmeleri riski ortadan kaldırılır. Bu süre zarfında eş zamanlı olarak anne adayının yumurta sayısını artırmak için hormon tedavisi uygulanır. Son aşamada ise sperm, rahim içine bırakılarak yumurtanın döllenmesi beklenir" diye konuştu.
"En yüksek seviyeye ulaşmayı amaçlıyoruz"
Denemelerine rağmen 6 ay-1 yıl içinde çocuk sahibi olunamayan durumların infertilite yani kısırlık olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, çip bebek yöntemi aracılığıyla kaliteli spermlerin seçilerek daha başarılı aşılama çalışmalarının elde edildiğine dikkat çekti.
Geliştirilmiş sperm çipleriyle, aynı bir süzgeç gibi sağlıklı ve kaliteli olan spermlerin diğer spermlerden ayırt edildiğine değinen Özsoy sözlerine şöyle devam etti:
“Mikro kanalcıklarda bulunan bu sağlıklı spermlerin farklı bir yerde depolanması sağlanır. Çipe konulan spermler göç eden kuş sürüsü mantığıyla hareket ederek, DNA’sı en iyi olan spermi öne geçirir. Amerika ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de bu yöntemle ilgili olumlu haberler gün geçtikçe artıyor. Amacımız mevcut gebelik oranlarını en yüksek seviyeye ulaştırmak.”