Torbalı’da çeşitli mahallelerde, kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeliler, zor şartlarda hayata tutunmaya çalışıyor. İhtiyaçlarının çoğunu karşılayamayan Suriyeliler, gönüllülerin yardımları ile hayatını sürdürüyor. Sağlıksız ortamda büyüyen çocukların birçoğu okula gitmiyor. Genç yaştaki Suriyeliler de çalışma hayatına giremedikleri için zamanlarının büyük bölümünü çadırlarda geçiriyor. Çadırların kurulduğu tarla sahibine aylık kira ve elektrik parası ödeyen sığınmacılar bir çadır için elektrik parası ile birlikte 400-500 lira aylık ödüyor.

ARSA SAHİPLERİNE KİRA

Torbalı’da birçok farklı noktada kurdukları yaklaşık 6 metrekarelik çadırlarda, kalabalık gruplar halinde yaşayan Suriyeliler, yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Kışın iş bulamayan Suriyeliler, gönüllü vatandaşların kendilerine yaptığı yardımlarla hayata tutunuyor. Çadırlarda kalan çocukların ayaklarında ayakkabı ve çorap olmaması dikkat çekerken, yine temel ihtiyaçlarının birçoğunu karşılayamayan Suriyeli sığınmacılar, pazar yerlerinde atılan sebzeleri toplayarak yemek yapıyor. Arslanlar, Özbey, Subaşı gibi mahallelerde çadırlarda yaşamaya devam eden Suriyeliler, tarım arazilerinin yanı başına kurdukları çamurun içindeki çadırları için de arsa sahiplerine para ödüyor. Çadırda yaşayanlardan Hedla Abdullah çok zor şartlarda yaşadıklarını, kaldıkları çadırların sağlıksız olduğunu, ihtiyaçlarının bir çoğunu karşılayamadıklarını belirtti.

YERLEŞİK YAŞAM İSTİYORLAR

Yalnızca Arslanlar Mahallesi'nde 17 çadırda yaklaşık 150 kişinin olduğunu söyleyen Mehmet Casım, yazın tarım alanlarında çalıştıklarında günlük 60-75 arasında yevmiye aldıklarını, kışın ise birçok kişinin çalışmadığını ve gelen yardımlar ile hayatlarını sürdürdüklerini anlattı. Az da olsa Türkçe konuşabilen Casım, 5 yıl önce Türkiye'ye geldiğini, uzun bir süredir de Torbalı'da yaşadığını söyledi. Casım’ın en büyük arzusu diğer sığınmacılar gibi yerleşik yaşam.