Havaların soğuması ile birlikte yeniden gündeme gelen kombi bakımı ve güvenliği insan sağlığının yanı sıra ekonomik kazanç açısından da büyük önem taşıyor. Artan kombi kullanımıyla beraber bilinçsiz kullanım ve tesisat yetersizliği birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bu durum insan sağlığını tehlikeye sokarken, faturaların da kabarmasına yol açıyor. Özellikle soğun günlerde ısınmak amaçlanırken bir doğalgaz kazasına uğramamak ve daha fazla para ödememek için alınması gereken önlemlere dikkat etmek gerekiyor. Öte yandan Torbalı’da suların kireçli olması en çok da şu günlerde ihtiyaç duyulan kombilere zarar veriyor. Kombi eşanjörüne zarar veren kireçler, ciddi maliyetlerle bizleri karşı karşıya bırakıyor.

KİREÇLİ SULAR ZARAR VERİYOR

Doğalgaz ve yedek parça montaj servisi yetkilisi Anıl Beyaz Eşya Kombi Klima firmasının sahibi Recep Karakoç, kombi kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karakoç, " Kombinin deforme olabilecek en hassas parçası eşanjör dediğimiz direkt alevle temas eden bir parça. Bu Torbalı suları da çok kireçli olduğu için bu eşanjörün zamanla kireçten tıkanıp delinmesi gibi hadiseler çokça başımıza geliyor. Kireçli su, kazana da ciddi zarar veriyor. Bunun için mutlaka kombilerin yıllık, peteklerin de 3 yılda bir bakımdan geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde tesisatın komple değişimine varan maddi zararlar yaşanabilir " dedi.

"BAKIMLAR SAĞLIKLI GAZ TÜKETİMİ İÇİN ÖNEMLİ"

Meydana gelebilecek bu arızalardan ötürü sıkıntı yaşanmaması ve daha tasarruflu gaz tüketimi için de Karakoç; "Kombilerde en önemli şey yıllık, 2 yıllık bakımlarını teknik servislere yaptırılması. Yetkili servis dediğimiz sadece kombiye bakıyor tesisatında kalorifer tesisatınında peteklerin vanaların kaçırıp kaçırmadığına, peteklerin temizliğine borularda herhangi bir deformasyon var mı onlara bakılıp gözden geçirilmesi lazım. Her kışa girerken bu yapılırsa daha sağlıklı bir gaz tüketimi olur" şeklinde konuştu.