Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylayarak askıya çıkardığı İzmir ve Manisa’yı kapsayan 1/100.000’lik imar planlarında pek çok ilçede yeni kentsel gelişme alanları oluşturuldu. Bu bölgelerde 2025 yılına kadar imar çalışmaları tamamlanacak. İzmir’de 3130 hektarı kapsayan bu bölgeler daha çok; İnciraltı, Seferihisar, Aliağa, Helvacı, Türkeli, Maltepe, Seyrek, Pancar, Oğlananası, Ayrancılar, Yazıbaşı, Kemalpaşa ve Ulucak çevrelerinde yer alıyor. Manisa’da da Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Saruhanlı, Soma, Selendi ve Turgutlu’da yeni kent gelişim alanları belirlendi. Askıya çıkarılan planlara göre; İzmir’in merkezinde ihtiyaç duyulan kentsel gelişme alanlarının bir kısmı Torbalı’da planlandı. Ayrancılar yerleşiminde onaylı imar planları dışında yeni kentsel gelişme alanları düzenlendi.

“Sakin” şehirde önemli kentsel gelişim alanları

Seferihisar’da sit alanı sınırlarındaki değişimler doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. İzmir yolu üzerinde ortaya çıkan yapılaşma talepleri dikkate alınmış, mevzii imar planları ile yapılaşmış alanlar ile Seferihisar ilçe merkezini bütünleştirecek, karayolu çevresinde yola yönelik tesisler ile kentin kuzeybatısında yoğun olarak bölgesel gereksinim duyulan sosyal donatı alanlarının da yer alacağı gelişme alanı düzenlemesi yapıldı.

Yerleşmenin güneyinde, jeotermal kaynaklara en yakın bölümde turizm alanı düzenlemesi yapıldı .jeotermal kaynakların da kullanıldığı farklı turizm türlerinin alt ölçekte bir arada planlanacağı alan düzenlenmesi ortaya çıkarıldı. Ürkmez ve Doğanbey’de ilave gelişme alanları planlara girdi.

Kemalpaşa’ya toplu konut alanı Aliağa’nın Helvacı bölgesinde tarım ve tarımsal sanayiye bağlı olarak gelişim olacak. Yenişakran’da, sanayi alanlarına yakınlık, turizm potansiyelleri ve İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumunun varlığı dikkate alınarak 2025 yılı için ilave gelişme alanları planlandı. Bayındır’da da Canlı ve Çırpı bölgelerinde mevcut imar planları yeterli görülmeyerek yeni gelişme alanları oluşturuldu.