Torbalı Göllüce Mahallesi’nde yaşayan Zafer Yirik, yaptığı meslekle büyükbaş hayvanların derdine adeta derman oluyor. Yaklaşık 6 yıldan beri eski adıyla nalmatçılık olan tırnak kesme işlemini yerine getiren Yirik,  İzmir’i ise ilçe ilçe geziyor. Bitmeye yüz tutmuş mesleklerden biri olarak görülen bu işi gönül vererek yaptığını ifade eden Zafer Yirik, Menderes, Gümüldür, Seferihisar gibi bölgelere de giderek hayvanların tırnaklarını kesiyor. Kendi tasarladığı ve tramvay ismini verdiği araç ile hayvanların ayak tırnaklarını daha rahat kesen Yirik, yaptığı işçilikle de hayvanları büyük bir dertten kurtarıyor.  Bir büyükbaş hayvanın tırnaklarını yaklaşık 10 dakikada kestiğin ifade eden Yirik, hayvanın tırnaklarında sorun var ise bu sürenin 30 dakikayı bulduğunu belirtti.

“BU İŞİ ZEVK ALARAK YAPIYORUM”

Bu mesleği yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Zafer Yirik, “Hayvanlarda insanlar gibi tırnaklarından rahatsız oluyor. Ben de bu canların derdine derman olmaya çalışıyorum. Bu işi zevk alarak yapıyorum” dedi. Bu işi yapmaya Ziya Bağcık diye bir öğretim görevlisinin tavsiyesi ile başladığını belirten Yirik, “Ziya Bağcık hocamız Avrupa’da Hollanda, Almanya gibi ülkelerde eğitim veren birisi. Ben bir gün çiftlikte çalışırken beni de eğitim için çağırdı ve ondan sonra bu işi yapmaya başladım” dedi.

HAYVANLARDA TIRNAK KESME İŞLEMİ HER 6 AYDA BİR YAPILMALI

Hayvanlara her 6 ayda bir tırnak bakımı yapılması gerektiğini belirten Zafer Yirik, “Hayvanların tırnak kesme işlemi her 6 ayda bir yapılması gerekiyor. Eğer bakım yapılmazsa hayvan rahatsız olur. Bu da hayvanın süt verimine yansır. İnsandan örnek verelim canı yandığı zaman ne kadar verimli çalışabiliyor. Hayvanlarımız da öyle. Hayvan bakıcılarının bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor. Sonuçta onlarda can taşıyor” ifadelerini kullandı.