24 aylık Taahhüt Süresi dolmadan internet aboneliğini iptal eden İ. A. adlı vatandaşı mahkeme haklı buldu. Mahkeme, internet şirketi tarafından, 24 aylık taahhüt süresi dolmadan 1 yıl 3 ay 13 gün sonra aboneliğini iptal eden İ. A. adlı tüketiciye, “İndirim bedellerinin toplamı” olarak, son faturaya yansıtılarak, tahsil edilen 709 TL’nin iadesine karar verdi. Yasa gereği bu karar “kesin” nitelik taşıyor. Örnek kararda, “Süresi bir yıldan daha uzun taahhütlü sözleşmeden davacının (tüketici) herhangi bir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman fesih hakkına sahiptir” değerlendirmesi yapıldı.

KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

eçtiğimiz günlerde taraflara tebliğ edilen karar, benzer şekilde Taahhütname imzalayarak, internet paketlerine abone olan ancak hizmetten memnun kalmayarak, süresinden önce iptal ettiren ve ‘cayma’ bedeli altında cezayla karşı karşıya kalan vatandaşlar lehine örnek niteliği taşıyor. Bu durumdaki internet aboneleri, aboneliğin bulunduğu yer tüketici hakem heyetlerinden, taahhüt süresinden önce abonelik iptali nedeniyle çıkarılan ya da son faturaya yansıtılan ücretlerin iadesini örnek karar ışığında talep edebilecekler. Hakem heyeti de bu karar ışığında iptal kararı verebilecek. Hakem heyetlerince bu karardan önce verilen ret kararlarına da süresi içinde tüketici mahkemelerine itiraz edilebilecek.

“DOĞRU BİR KARAR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Torbalı’da internet aboneliği satışı yapan bir firma yetkilisi Yahya Korkmaz, “Mobil operatörlerin ve internet servis sağlayıcılarının bir yıldan fazla yaptığı sözleşmelerin aslında tüketici için bir önemi yok. Tüketici 12 aydan daha fazla süreli imzaladığı sözleşmeden ister ilk ay, ister 13. ay ayrılsın hiçbir ceza ödemeksizin bu sözleşmesini iptal edebiliyor. Mahkemece verilen karar da bu yönde. Bu nedenle firmalarda artık 24 ay taahhüt yapmaktan vazgeçiyor. Bu kararla tüketicinin mağdur edilmesinin önüne geçiliyor. Doğru bir karar” ifadelerini kullandı.