Koronavirüs önlemleri kapsamında İzmirim Kart ve HES Kodu eşleştirmesi kararı 30 Eylül’de alındı. Karara göre İzmirlilerin toplu ulaşım kullanmak için İzmirim Kart’larını HES Kodu ile eşleştirmeleri gerekiyor. İşlemi yapmayan İzmirliler ise İzmirim Kart kullanarak toplu ulaşımdan faydalanamayacak. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eşleştirme için 15 Kasım son tarih olarak açıklanmıştı. Alınan yeni karar ile bu tarih 15 gün geriye itildi. Böylece İzmirliler 30 Kasım’a kadar İzmirim Kartları ile HES Kodu eşleştirmek için fırsat bulacaklar.

Öte yandan bu sürede Bostanlı, Karşıyaka ve Konak İskelelerindeki Hes Kodu eşleştirme masalarında görevliler vatandaşlara yardımcı olmak için hazır bulunacak.

HES KODU NASIL ALINIR?

Mağduriyet yaşamak istemeyen vatadandaşların İzmirim kartları ile eşleştirmek için öncelikle HES Kodu almaları gerekiyor. HES kodu ‘Hayat Eve Sığar Uygulaması ile alınabiliyor.

HES Kodu almanın bir diğer yolu ise SMS yöntemi. HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek HES koduna erişebilirsiniz.

HES Kodu almanın bir diğer yolu ise e-Devlet üzerinden giriş yapmak. İlgili adımları takip ederek e-Devlet üzerinden de HES Kodu alınabiliyor.

Uygulama ile toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler Sağlık Bakanlığı işe paylaşılacak ve karantinada olması gerekirken dışarı olanlar veya virüs taşıyan kişilerle temas eden kişiler tespit edilebilecek ve cezalandırılacak.