İzmir’in önemli kalemlerinden Figen Bican Bulam, hayatını kaybeden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur için bir yazı kaleme aldı. Bulam Başkan Uygur için, “İyi gözlemci, iyi siyasetçi, iyi bir katip, iyi bir hesap-kitapçı, iyi bir başkandı büyük başkan… Işıklarla uyu… Seni hiç unutmayacağız…” dedi.

İşte E4Haber Gazetesinin İmtiyaz Sahibi Figen Bican Bulam’ın yazısı:

“Her şey Torbalı için, kaldığımız yerden devam”  diyerek başlamıştı 3. Kez başkanlık görevine. Torbalı’nın büyük başkanıydı o…

İnsanı düşündüren sözleri, kinayeli siyaset üslubu, tehditlere verdiği cevaplar, babacanlığı, Torbalı sevdası büyük başkandan akılda kalanlar oldu…

Ramazan İsmail Uygur, 1964 yılında Torbalı'da dünyaya geldi. Eski tüfek solculuk deyimine uygun bir siyaset yaptı. 80 darbesi öncesi geceleyin duvarları sloganlarla dolduranlardan…

1992’lerden bu yana gönül verdiği Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye idi...

2004-2014 yılları arasında iki dönem başkanlık yaptı ilçesine.

2014’te 1 yıllık hapis cezası nedeniyle aday olamadı ve korktuğu oldu, CHP seçimi kaybetti…

2019’a kadar yani bir dönem AKP’li başkan yönetti Torbalı’yı ardından Uygur, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP'den 3’üncü kez Torbalı Belediye Başkanı oldu. Torbalı’yı yeniden CHP’ye kazandırdı.

Çünkü o ‘kayıp’ 4 yılda kozmopolit yapısına rağmen Torbalı’da ne kadar sevildiğini dışarıdan gördü. Eksikleri gördü, kendini güçlendirdi ve yeniden bayram havasında girdi başkanlık makamına…

Ama ömrü 3’üncü kez oturduğu koltukta görev süresini tamamlamasına yetmedi. 

6 Mart'ta oturduğu apartmanda çıkan yangından etkilenen büyük Başkan, solunum rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmeye başlamıştı.

Çok direndi, iyileşti taburcu oldu denilince bir oh çektirmişti ama olmadı…

2019 yerel seçimlerini kazandıktan sonra özellikle basın yoluyla kendisine yönelik iftiralar atıldığını anlatmıştı geçtiğimiz ocak ayındaki basın toplantısında.

Bazı şeyler beni çok kızdırır diyerek tokat gibi bir cümle kurmuştu: “Mesela benim devletçiliğimi sınamasınlar. Benim devlet ve millet sevgim bu arkadaşların para mal mülk sevginizden kat kat fazladır!”

Her söylediğinin ardından gülümsememek elde değildi.

Mesela mazbata konusu: “Yok efendim mazbatayı almadan makama geldi. Ya kardeşim ilk defa koltuğa oturmuyorum. Çocuk da değilim.  Gidin hesap yapın nerede yanlış yaptık, neden seçim kaybettik, onun derdine düşün. Kuyruğu dik tutacaklar ya. Günah keçisi olmayacaklar ya. Bir bardak suda fırtınalar yaratacaklar ya o yüzden beni hedef alıyorlar. Ne yaparsanız yapın benim işlerimi aksatamazsınız. İş, yapıyoruz, borç ödüyoruz…”

Mesela makam aracı: “Beyaz Volvo marka bir makam aracı vardı. Kronik arızalı, fabrikası bile yalanlamıyor. 200 bin TL’ye sattık. 204 bin TL’ye Mercedes marka siyah bir araç aldık. Affedersiniz dandik bir Mercedes yani. Ama bunu 1,3 milyonluk araç aldılar diye servis ettiler…”

Mesela işten çıkarmalar: “2014 yılında başkanlığı bıraktığımda taşeron dahil 400 personelimiz vardı. 2019’da başladığımız 1445’di sayı… Çok afaki rakam… Bazıları belediyeye uğramıyor. Hatta bazılarına görev vermişler kahvehanede gitsin konuşsun diye, anketörlük yapsın diye..”

Mesala Sayıştay raporu ile ilgili olarak bar, pavyon ve gazinolardan vergi alınmadığına ilişkin olarak yayınlanan haberler: “2014-2019 yılları arası Sayıştay raporu çıktı. AK Parti dönemi… Bu yıllar arasında eğlence vergisi alınmamış. Bu eski başkanın değil personelin hatasıdır. Ancak bunu bile Ak Partili başkan değil ben almıyormuşum gibi gösterdiler. İşleri güçleri yalan. Yalana ortak olan gazeteleri arıyoruz, muhattap bulamıyoruz. Gerek yok işimizi yapacağız bizi bu şekilde durduramazlar. Ciddi miktarda zimmet çıkarıldı Adnan Bey’e. İnançlı bir insandır, o da benim gibi hacıdır. Belki o yüzden almadı, bilemem…”

Şimdi kendisi yok ama ardından fırtınalar yine dinmiyor, kendi deyimiyle ‘operasyonlar’ devam ediyor.

Yerine başkanlık koltuğuna oturacak isimle ilgili CHP ilçe örgütünde bir ‘kaos’ ortamı varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Torbalı CHP İlçe Başkanı Erol Günaydın, “Bir rahat bırakın da acımızı yaşayalım” diyerek isyan ettiği konuşmasında: “Acımız çok taze, siyaset de bir o kadar acımasız. Torbalı, başkanının acısını yaşarken, gazete sayfalarında Torbalı siyasetini dizayn etmek isteyenlere cevabımız şudur; Biz önce Torbalılı sonra Cumhuriyet Halk Partiliyiz. İsmail Uygur, ‘Ben sizin başınızı öne eğdirecek hiçbir şey yapmadım’ derdi. Biz de efsane başkanımızın dediği gibi, partili ve Torbalılı vatandaşların başını öne eğdirmeyeceğiz. Bize yakışan Torbalı’nın İsmail Uygur’a emanet ettiği belediyeye sahip çıkmaktır. Ben 18 arkadaşıma sonuna kadar kefilim” diyerek kapatıyor konuyu…

İyi gözlemci, iyi siyasetçi, iyi bir katip, iyi bir hesap-kitapçı, iyi bir başkandı büyük başkan… Işıklarla uyu… Seni hiç unutmayacağız…