Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatının ardından Belediye Meclisi’nde gerçekleşen seçimle Torbalı’nın yeni belediye başkanı olan Mithat Tekin Büyük torbalı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Dur ile röportaj gerçekleştirdi. Başkan adaylığı süreci başta olmak üzere sorduğumuz bütün sorulara içtenlikle cevap veren Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, ilk hedeflerinin Merhum Başkan İsmail Uygur’un projelerini bitirmek olduğunu söyledi. Başkan Tekin Cumhur İttifakı’nın aday çıkarması konusunda sorulan soruya ise “Kesinlikle etik olduğunu düşünmüyorum. Keşke çıkarmasalardı. 18’e 12 seçimi nasıl kazanacaklarını düşündüler de aday çıkarttılar. Etik değil ama siyasette böyle bir şey yani. Siyasette her şey mubah olabiliyor bazen. Fakat millet iradesine yapılan bir saygısızlık olarak görüyorum” dedi.

Ömer Dur: Başkanım Torbalı halkı yeni belediye başkanının kim olduğunu merak ediyor. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 1961 yılında Aydın Karacusu’da dünyaya geldim. Aile ile birlikte 1971 yılında İzmir’e taşındık. 1984 yılında da Torbalı’ya yerleştik. 1984 yılında ilk olarak İzmir-Aydın yolu kenarında pide salonu açtık. Torbalı’ya ilk gelişimiz böyle oldu. Şuanda ticaretle uğraşıyorum. Catering yemek şirketimiz ve hayvan çiftliğimiz var. Evliyim iki tane oğlum bir tanede dünya tatlısı torunum var. Dünyanın en tatlı varlığı ne deseler torun derim onu da tattık çok şükür.

Hobileriniz nelerdir?

İnsanları, hayvanları çok severim. Açıkçası bu zamana kadar çalışmaktan kendimize pek hobi edinemedik. Sporu çok severim futbol tutkunuyum. Koyu bir Fenerbahçe taraftarıyım. Bir de çocuklarımızla zamanında çalışmaktan vakit geçiremedik, ama şimdi torunumla vakit geçiriyorum onunla ilgilenmekten mutlu oluyorum.

Bize bir gününüzü anlatır mısınız? Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin sabah uyandıktan sonra akşam yatana kadar neler yapıyor?

Başkanlığım öncesinde her sabah düzenli olarak şirketime giderdim. Oradan çiftliğime uğrardım. Rutin işlerimi hallederdim. Kendi müşterilerime uğrardım onları ziyaret ederdim. Günümüz açıkçası böyle geçiyordu. Şimdi ise tek odak noktam Torbalı Belediyesi oldu.

 Siyasetle yolunuz nasıl kesişti? Sizi siyasete iten özel bir durum var mıydı?

Siyasete rahmetli başkan İsmail Uygur ile birlikte girdim. Onun teklifi ile girdim. Kendisi ile sivil hayatta tanışıyordum zaten. 2009 yılından başkanımız bizi davet etti. Bende ricasını kırmayarak siyasete atıldım. İçimde siyasete bir sempati vardı zaten Başkanımız da buna vesile oldu.

Torbalı çok üzücü bir olayın ardından seçim sürecine girdi. Sizde bu seçimin kazanını oldunuz. Size ilk tebrik ise Merhum Başkan İsmail Uygur’un oğlu Efe Uygur’dan geldi. O an neler hissettiniz?

Şimdi derler ya hissedilmez yaşanır. Biz de yaşadık bunu. Biz belediye başkanı olduk ama çok sevdiğimiz bir belediye başkanımız vardı keşke yaşasaydı bu süreç hiç olmasaydı. O duygu gerçekten anlatılmaz yani. Anlatılacak bir duygu değil. Hem hüzünlü hem sevinç ne derseniz deyin. Onun duygularına ortak olmak istedim.

Başkan seçildikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşmeniz oldu mu?

Kendisi ile telekonferans üzerinden bir görüşmemiz oldu. Başka bir görüşmemiz olmadı. Milletvekilleri ve genel başkan yardımcıları arayarak tebriklerini iletti. İşleri rayına koyduktan sonra, Genel Başkanımızı meclis üyelerimizle birlikte ziyaret edeceğiz.

Başkan adaylığı sürecinde neler yaşandı? Millet İttifakı kanadında çok fazla adayın ismi başkanlık için ortaya çıktığı iddia edildi.  O süreci anlatır mısınız?

Aday olmayı isteyen arkadaşlarımız vardı. Biz de vardık. Ama kesinlikle bir uyumsuzluk içinde olmadık. Zaten ilk toplantımızda dedik ki birkaç aday olabilir ama en sonunda tek aday etrafında birleşip öyle çıkacağımızı birbirimize söz vermiştik. Sürecin devam etmesi gerekiyordu. Sonunda da beni aday gösterdi arkadaşlarımız. Şuanda kenetlendik dimdik ayaktayız.

Cumhur İttifakının son dakika aday çıkarması konusunda ne düşünüyorsunuz? Vefat durumu olmasına rağmen aday çıkartıldı. Sizce etik miydi yoksa siyasi bir durum olduğu için normal bir durum muydu?

Sizin duyduğunuz gibi biz de Cumhur İttifakının aday çıkartmayacağı gibi söylentileri duyuyorduk. Ama bana göre çıkartmamaları gerekirdi. Çünkü milli irade görevi 2019 yılında Millet İttifakına rahmetli başkanımıza vermiş. Zaten meclis aritmetiğine baktığımızda 18  Millet İttifakı var 12 tane Cumhur İttifakı var 1 tane de DEVA Partisinin üyesi var. Ben de şimdi soruyorum. 18’e 12 ne amaçla, nasıl çıkarttılar. Hedefleri neydi acaba? Kesinlikle etik olduğunu düşünmüyorum. Keşke çıkarmasalardı. 18’e 12 seçimi nasıl kazanacaklarını düşündüler de aday çıkarttılar. Etik değil ama siyasette böyle bir şey yani. Siyasette her şey mubah olabiliyor bazen. Fakat millet iradesine yapılan bir saygısızlık olarak görüyorum ben. Fakat bu saatten sonra söyleyecek sözümüzde yok. Bundan sonra işimize bakacağız.

Meclis üyelerinin vermiş olduğu oylarla başkan oldunuz. 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimde halkın oyuyla başkan olmak istiyor musunuz? Aday olma düşünceniz var mı?

Bizim ilk hedefimiz merhumun bırakmış olduğu projeleri bitirmek. Şuan odaklandığımız tek nokta bu. 2024 yılını konuşmak için şuan çok erken. Biz önce alnımızın akıyla bu süreci tamamlamak istiyoruz. Hedefimiz bu. Bu konuşma için daha çok erken olduğunu düşünüyorum.

CHP meclis üyesi Mustafa Akbıyık’ın seçim sonrasında Cumhur İttifakına geçiş durumu oldu. Bu konuda yorum yapmak ister misiniz?

Bu Mustafa’nın kendi tercihidir. Fakat etik olmadığını düşünüyorum. Ama seçimden önce gitmiş olsaydı, seçimden önce ayrılıp istifa etmiş olsaydı bir şey diyemezdim. Ama seçimde bizim grupta duruyor, ajanlık mı yapıyor ne yapıyor bilmiyorum. Hiç de etik bulmuyorum. Torbalı halkının yüzüne nasıl bakacak onu da bilemiyorum. Takdiri de kamuoyuna bırakıyorum. Biz bu saatten sonra da bir şey söylesek bir önemi yok. Takdir kamuoyunun.

Cumhur İttifakı başkan adayı Özgür Erman Çağlar, seçim esnasında yaşanan olaylardan dolayı seçimi yargıya taşıdı. Seçimin tekrarlanması halinde Millet İttifakı kanadında başka fireler yaşanabilir mi?

Seçim yargıya taşındı. Mahkemede bizden tutanakları istedi. Belediyemizde tutanakları gönderecek. Ben seçimin iptal olacağına inanmıyorum. Çünkü seçime aykırı hiçbir şey yok. Her şey usulüne uygun yapılmıştır. Görüntüler ve tutanaklar elimizde mevcut. Seçim tekrarlanırsa da biz 17 arkadaşız. 17 arkadaş kenetlendik. Bizim sloganımız “Seçimi 50 kere yapsalar ellisini de biz alırız.” Bütün arkadaşlara sonuna kadar güveniyorum. Çünkü oy demek namus demek. Torbalı halkı bize namusunu teslim etti. Biz de buna sahip çıkacağız. Hiçbir arkadaşımın gideceğini düşünmüyorum. Aklıma getirmek istemiyorum öyle bir şey yok yani. Arkadaşlarıma hakaret olarak kabul ediyorum.

Uzun süredir Torbalı’da yaşıyorsunuz. Size göre Torbalı’nın en önemli sorunu nedir?

Torbalı’nın son zamanlarda en önemli sorunu şehiriçi dolmuş sorunu var. Vatandaşlarımız mağdur. Sanayi esnafımız mağdur. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile bir görüşmemiz oldu. Kendisi ile bir görüşme daha yaparak en kısa zamanda bu sorunu çözeceğiz. Şuanda bir alt yapı yatırımımız var. Sokaklarımız hep kazıldı. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Biraz daha sıkıntı çekeceğiz toz olacak her yer ama bahara kadar Torbalı’yı pırıl pırıl yapacağımızın sözünü veriyoruz. Alt yapı çalışmaları bittikten sonra Torbalı’da asfaltlanmadık yer kalmayacak

Çiçeği burnunda başkansınız. Torbalı’ya kazandırmak istediğiniz “Hayalim” dediğiniz bir proje var mı?

Rahmetli başkanımızın da hayalim dediği projeyi kendisiyle çok konuştuk zaten. Katlı otopark, belediye hizmet binası, iş merkezinin de içinde bulunduğu çok büyük bir projemiz var. İnşallah hedefimiz bu projeyi en kısa zamanda hayata sokup bitirmek.

Sosyal medyada yapmış olduğumuz paylaşımların altına İsmail Uygur’un isminin yaşatılması konusunda yoğun talep geliyor. Merhum Başkan İsmail Uygur’un ismi ilçede yaşatılacak mı? Başkan Uygur’un hayali olan projeye ismini vermeyi düşünüyor musunuz?

Vatandaşımızdan biz de bu konuda yoğun bir talep geliyor. Hatta bu projeyi bilmeyen vatandaşlarımız bize bir sokağa adını verelim diyorlar. Bende  başkanımıza yakışır, başkanımızın da “Mega Proje” dediği meydan projesine adını vermeyi düşünüyoruz.

Torbalı’da yıllardır esnaflık yapıyorsunuz. Hatta Torbalı’daki çoğu esnafı da siz doyuruyorsunuz. Esnafla çok içli dışlısınız. Sizce esnafın en önemli sorunu ne? Belediye olarak esnafın sorunlarına nasıl bir önlem almayı planlıyorsunuz?

Esnafın şuanda en önemli sorunu pandemi. Pandemi sürecinde esnafın yüzde 80’i kapalı. Sorunlarını biliyoruz.  İnşallah pandemi en kısa zamanda biter de oturur hep beraber sorunlara ortak bir çözüm buluruz. Temennimiz şuan pandeminin bir an önce bitmesi. Ayrıca biz sanayicilerimizle iç içeyiz. Onların da sorunları olduğunu biliyoruz. Hep beraber istişare ederek çözeceğiz. Sanayicinin, yatırımcının, esnafın sorunlarını biliyoruz. Hepsine ortak bir çözüm bulacağız.

Belediyenin bazı arsaları var. Bu arsalarda tarım yapıldığını duyduk. Bu arsalarda toplanan mahsuller ya da mahsullerin gelirlerini nasıl kullanacaksınız?

Belediyemizin çoğu mahallede arazileri var. Biz buralara buğday ektik. Hatta şöyle bir durum var Pancar’daki arazimiz “Göztepe A.Ş. olacaktı şimdi vatandaşa aş olacak” biz buradan aldığımız buğdayı una çevirip vatandaşa vereceğiz. Mesela Eğerci’de buğday ekili bir arsamız var. Mahallede ihtiyaç sahibi olsun olmasın bütün vatandaşlara eşit bir şekilde dağıtacağız. Tarlamızın olduğu yerdeki bütün evlere mahsullerimiz girecek.

Yeni göreve başlamanıza rağmen izine ayrıldınız. Vatandaş izine neden ayrıldığınızı merak ediyor. Özel değilse sebebini öğrenebilir miyiz? 

İzine ayrılma nedenim, kendi şirketimiz var 70 çalışanımız var ayrıca hayvan çiftliğimiz var. Bundan sonra kendimizi tamamen belediyeye ve Torbalı halkına adayacağımız için çocuklarımızla konuşup işleri tamamen onların üstüne bırakıyorum. Bu işleri tamamen toparlamak adına bir izne ayrıldım. İşlerimizi toparlayıp tamamen onlara devretmek amacıyla izine ayrıldım.

Başkanım son olarak sizin Torbalı halkına söylemek istediğiniz bir herhangi bir şey var mı?

Tüm Torbalı halkının geçmiş Ramazan Bayramını kutluyorum. Son olarak da bize inananları mahcup etmeyeceğiz. Meclis üyelerimizle birlikte Merhum Başkanımızın bir lafı vardı “Kimsenin başını öne eğdirmeyeceğiz” diye. Bizde kimsenin başını öne eğdirmeyeceğimizi söylemek isteriz.