Torbalı’da her yıl onlarca kişi sobadan sızan gazlar nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesi yaşıyor. Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan insanların bir kısmı hayatını kaybediyor. Sobanın bilinçsiz kullanılması, temizliğinin doğru yapılmaması, ucuz kömür kullanılması zehirlenme riskini daha da artırıyor. Torbalı’da bu yıl can kaybı yaşanmasa da soba zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvuru oldukça yoğun. Torbalı’da soba işi ile uğraşanlar detaylı temizlik ile ilgili görüş geliştirdi.

SOBA VE BORU TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

Soba temizliğini açık alanda yapmak önemlidir. Sobanın dış kısımlarını ispirtolu bezle temizleyebilirsiniz. Sobanın iç kısmında ve borularında kurum birikeceği için bez yeterli olmayabilir. Sobanın iç kısımlarını bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Soba borularını temizlemek için boru temizleme fırçasına ihtiyacınız olacaktır. Dik şekilde koyduğunuz soba borularını, temizleme fırçasını boru içerisinde ileri geri hareket ettirerek temizleyebilirsiniz. Temizlik sonrasında el feneri ile kontrol etmekte fayda vardır.

Doğru yapılmayan baca temizliği rüzgârlı havalarda zehirlenmelere neden olabilir. Ayrıca yanlış yapılan temizlik baca kaynaklı yangınlara da neden olabilir. Baca temizliğinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için uzatma boruları, çelik fırça, temizleme bandı ve vakum makinesi gibi araçlara ihtiyaç duyulacağı için bacaların bir uzman tarafından temizlenmesi önerilir.