Torbalı’da yer alan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve Hizmetleri AŞ bünyesinde çalışan DİSK/Gıda-İş Sendikası üyesi Durmuş Muhammed Bakır işten çıkarıldı. İşten çıkarılan arkadaşları için ise işçiler iş bıraktı. İşten çıkarılan Durmuş Muhammed Bakır yapılan eylem sonrası işe geri alındı.  DİSK/Gıda-İş Sendikasının örgütlendiği Euroserve’de 4 işçi işten çıkarılmış ardından sendika ve üye işçiler 1 işçinin daha atılması durumunda iş durduracaklarını duyurmuştu. Bu sabah Euroserve atık alanında çalışan işçi Durmuş Muhammed Bakır işten atıldı. 20 gün önce işe başlayan ve bu sabah işten atılan işçi için fabrikada işçiler iş bıraktı. Eylemden 15 dakika sonra ise amirler açıklama yaparak işçi Durmuş Muhammed Bakır’ın işe geri alındığını duyurdu.

“HAKLI MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK”

Konu hakkında konuşan Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden ise, “Bildiğiniz gibi biz Torbalı Philip Morris (Marlboro) fabrikasında hizmet veren Euroserve’de sendikalaşma faaliyetlerine henüz bir ay gibi kısa bir süre önce başladık. İlk günlerde işveren 4 işçi arkadaşımızı işten çıkardı. Biz bunun arkasından işçi arkadaşlarımızla ‘Bizler en demokratik hakkımız olan sendikalaşma faaliyetlerimiz nedeniyle patronların gazabına uğruyor ve işimiz ekmeğimiz elimizden alınıyorsa bundan böyle bir arkadaşımızı dahi feda etmeyeceğiz’ diyerek bir karar aldık. Ve bu kararı bugün büyük bir kararlılıkla hayata geçirdik” diyerek eyleme ilişkin bilgi verdi.

Bugün itibariyle fabrikadaki örgütlülük oranlarının yüzde 80’e ulaştığını söyleyen Öden, “Aynı şekilde Philip Morris'te de hızla örgütleniyoruz. İşverenleri görüşmeye davet etmemize rağmen ısrarla çağrılarımıza cevap verilmiyor. O nedenle bugün gece vardiyasında ve A vardiyasında arkadaşlarımız görüşme çağrımıza olumlu cevap verilmesi talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu B ve C vardiyasında da devam edecek. Geçtiğimiz günlerde mücadelemize destek veren DİSK Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu'nun da ifade ettiği gibi, bu fabrikada toplu iş sözleşmesi imzalanacak. Bu anlayışla mücadelemiz kararlıkla devam edecektir” diye konuştu.

İŞÇİNİN GERİ ALINMASI SENDİKALAŞMA MÜCADELESİ İÇİN ÖNEMLİ

Yaptıkları açıklamalarda Euoreserv ve Marlboro işçilerinin artık sendikalı çalışmadaki kararlılığını ilan ettiklerini yineleyen Öden, “Sendikamızı ve temsilcileri yok sayarak işverenin işten atma, bölüm değiştirme vb. keyfi uygulamalarına izin verilmeyeceğini göstermiş olması bakımından atılan işçi arkadaşımızın geri aldırılması için yapılan eylemin kazanımla sonuçlanması önemli bir adım oldu. Kadrolu Marlboro işçilerinin de aramıza katılması ile Marlboro fabrikasında kadrolu, sözleşmeli, taşeron 2 bin dolayındaki tüm işçileri kapsayacak sendikalı toplu sözleşme düzenini sağlama hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Ayrıca henüz örgütlenme tamamlanmamışken 4 işçinin atıldığını hatırlatan Öden, “O arkadaşlarımızın da işe dönmesi için mücadele edeceğiz” diye ekledi.

Öte yandan Gıda-İş Sendikasının toplu sözleşme görüşmelerinin tanınması için de mücadele sürüyor. Sendikal haklarının tanınması için işçiler dün akşam vardiyasında 2 saat, sabah A vardiyasında da 2 saat iş durdurdu. Bundan sondaki B ve C vardiyasında da iş durduracak olan işçiler mücadelelerinde kararlı.