Otizmin Farkında mıyız? sloganı ile yola çıkan Özel Ege 5 özel Eğitim Ve Rehabilasyon Merkezinin eğitimcileri Torbalı halkına farkındalık kazandırmak için 14 yıldır otizm spektrum bozukluğu, bedensel, zihinsel ve işitme yetersizliği, öğrenme güçlüğü alanlarında her yıl olduğu gibi bu yıl da farkındalık çalışmalarına devam ediyor. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Torbalı esnafına otizm konusunda bilgilendirme yapıldı ve halkın dikkatini çekebilmek için afişler dağıtıldı. Bu konuda bilgi sahibi olan esnafımız farkındalık çalışmasına katkı sağlamak için afişleri iş yerlerine asarak sosyal medyadan da paylaştı ve böylelikle kendi çevresini de bilinçlendirmiş oldu. Farkındalık günleri; toplumu konuyla ilgili bilgilendirmek, olumsuz düşünceleri yıkmak ve erken tanıya teşvik etmek açısından önemlidir. Bu yüzden farkındalık günlerinin amacı eğlence, kutlama değil bilinçli bir toplum oluşturmak olmalıdır. Ege 5 ailesi bu bilinci oluşturabilmek adına bu yıl da farkındalık çalışmalarına devam etti.

HER 44 ÇOCUKTAN 1 TANESİNİN OTİZMLİ OLDUĞUNUN FARKINDA MIYIZ?

Otizm Genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Otizm bir spektrum bozukluk(farklı boyutlarda kendini gösteren) olduğu için her bireyde farklı şekilde kendini gösterir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi bireyin yaşamı için büyük önem taşır. Otizmde tedavinin en önemli ögesi eğitimdir. Eğitim ile otizmli bireylerin sorunlarının büyük bir kısmı aşılabilmektedir. Anne babalar ;

-göz teması kurmama ya da kısıtlı kurma,                                          

- ismi ile seslenildiğinde bakmama,

- konuşmada güçlük yaşama,  

-diğer çocuklarla oyun kurmakta zorlanma,

- daha çok yalnız kalmayı tercih etme,

-yoğun ışığa veya sese karşı aşırı tepki gösterme,

-sarılmaktan ve dokunulmaktan hoşlanmama,

-belirli bir oyuncak ya da nesneye karşı aşırı ilgi duyma gibi belirtilerden bir ya da birkaçını gösteren çocuklar/bireyler ile karşılaştıklarında çocuk -ergen psikiyatristine yönlendirerek erken teşhis ve erken eğitim almasına destek olabilirler.