İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresinde, geçtiğimiz aylarda başlayan kuru incir hasadındaki rekolte üreticileri memnun etti.
Ödemiş ilçesinde, Ağustos ayında başlayan kuru incir hasadı devam ediyor. Üreticiler, hasatla birlikte hummalı bir çalışmanın içerisine girerek yoğun bir mesai harcarken, bu yılki ürünler herkesi sevindirdi. Geçen yıla oranla rekolte ve kalitenin ise bu yıl arttığı belirtildi. Her gün sabah ve akşam saatlerinde hasat yapan üreticiler sezonun Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade ederek, ilk hasatların güzel olduğunu kaydetti.
İrimağzı bölgesi üreticilerinden Barış Tunçel, fiyatların iyi piyasanın kötü olduğunu ifade ederek, "Bu yıl hava durumunun mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyretmesinden dolayı incirde hasat dönemimiz geçen yıllara göre 10-15 gün erken başlamıştı. İlk hasatlarımız güzel, rekolte yüksekti. Ancak sıcak havanın sürekli olarak devam etmesinden dolayı alttan gelen incirlerimizde rekolte istenilen kadar olmadı. Geçtiğimiz günlerde de kuru incirimizin piyasası açıldı. Fiyatlarımız ise iyi gibi gözükse de aslında kötü bir piyasa ile karşı karşıyayız" dedi.
Hangi incir ne kadardan satılıyor?
Tunçel, süzme denilen incirin kilogram fiyatının 11 TL olduğunu dile getirerek, "Birinci kalite dediğimiz ürünümüzün kilo fiyatı 8-10 TL arasında. Nature dediğimiz ürünümüzün kilosu ise 5 TL. Benli Tringa denilen ürünün kilosu ise 2 TL 75 kuruştan satılıyor. Hurda dediğimiz ve hiç para etmeyen ürün ise 50 kuruş ile 1 TL arasında değişiyor. Organik bandırılmış yemeğe hazır incirin kilosu ise 20-25 TL arasında değişiyor. Üreticiler olarak bizim beklentimiz ise süzme dediğimiz ürünün kilosunun 15 TL olmasıydı. Ancak tüm girdilerimizin fiyatları yükselirken ürünümüzün değeri, piyasası maalesef düşük durumda buda birçok üreticiyi mağdur ediyor. Belirttiğimiz gibi hava şartlarının aşırı sıcak gitmesinden dolayı ilk günlerde elde edilen ürünün devamı gelmedi. Yani rekolte düştü, fiyatlarda böyle olunca üretici yine geçen yıl olduğu gibi sıkıntılı bir sürece girdi. İnşallah bundan sonraki kalan zamanda fiyatlarda düzelme yaşanır üreticinin mağduriyeti bir nebze olsun azalır."