Otomobil piyasasında yaşanan kriz, Torbalı’da faaliyet gösteren oto tamircilerinin yüzünü güldürdü. Sıfır araba fiyatlarının çok yükselmesi, ayrıca yeni bir araba için altı ay sonrasına gün verilmesi gibi nedenlerle insanlar, yaz tatilini arabasız geçirmemek için ikinci el pazarına hücum etti. İkinci el araçların bakım ve tamiri, sanayi sitelerindeki oto tamircilerinin iş hacmini yoğunlaştırdı.

YETKİLİ SERVİSE GÖRE YÜZDE 70 DAHA UCUZ

Torbalı’daki tamirciler, ikinci el bir araba alan vatandaşın lastik değişiminden yağ bakımlarına, yürüyen aksamlarının bakımından fren, ışık sistemlerine kadar aracının her bakımını yaptırdıktan sonra trafiğe çıktığını söyledi. Periyodik bakımlar dışında yaz bakımlarının da sanayideki işleri artırdığına dikkat çeken tamirciler, “Tekerlek döndükçe bize her zaman  iş düşüyor. Araba sayısı artıyor ama aynı oranda tamir atölyelerinin sayısı artmıyor. Ayrıca, garanti süresi dolan araçlar mutlaka sanayiye getiriliyor. Çünkü bizim esnafımız, yetkili servise göre yüzde 70-80 daha ucuza bakımını, tamirini yapıyor. Sanayinin fiyatlarıyla yetkili servis fiyatları arasında çok büyük fark var” dedi.

YEDEK PARÇA FİYATLARINDA ARTIŞ

Yedek parça fiyatlarının çok arttığına vurgu yapan tamirciler, “Esnaf arkadaşlarımızın işleri yetiştirememe gibi bir sıkıntı söz konusu değil. Bizim sıkıntımız yedek parça fiyatlarındaki anormal artış ve yedek parça tedarikinde yaşadığımız zorluklar” dedi ve şu bilgileri aktardı: “5 bin liralık bir parça, 10 bin lira oldu. Çin’den mal gelmiyor. Çin’deki üretimin azalmasından kaynaklı bir sıkıntı söz konusu. Bu durum, iç piyasada Çin’den gelen yedek parçalara erişimi zorlaştırmış durumda. Yerli üretimde de problemler var. Dövizin artmasından kaynaklı olarak yerli üretim yedek parçalarda da inanılmaz artışlar oldu.”