Son yıllardaki hızlı çıkışını bir ödül ile daha taçlandıran Verde Yağ, zeytinyağı satışlarıyla zeytin-zeytinyağı sektörünün İhracat birincisi oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracatın Şampiyonları töreninde ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakam Mustafa Varank'm elinden aldığını dile getiren Verde Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türkal, "Verde, 2018'den beri Türkal Grup bünyesinde bulunuyor. O yıl yalnızca Torbalı'da bir fabrikamız vardı. Bugün Türkiye'nin çeşitli zeytin bölgelerinde 10 adet fabrikaya ulaştık. Hedefimiz bunların da üstünde. Vizyonumuz doğrultusunda firmayı devraldığımız tarihten itibaren planlamalarımızı liderlik üzerine kurduk ve bu doğrultuda yatırımlarımıza başladık. Verde ile bünyemize kattığımız Türkiye'nin en büyük rafine tesisinin kapasitesini 3 katma çıkardık ve dünyanın en büyük zeytinyağı rafine tesisine eşdeğer durumuna getirdik. 10 fabrikamız da sektöre yön veren, bulundukları coğrafyanın en büyük ve modern fabrikaları oldular. Yine İzmir'in Torbalı ilçesinde, rafine tesisimizin hemen karşısına da kurduğumuz Torbalı Zeytin Sıkım Kompleksi, dünyada dahi eşi benzeri olmayan özelliklere sahip" diye konuştu.

3 YILDA 200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

2018'in ikinci yansında 'Verde'yi devraldıklarında ilk hedeflerinin sektör birinciliği olduğunu anlatan Türkal, "Yaptığımız yatırımların sonucu olarak Türkiye'de elde ettiğimiz başarıları küresel pazarlara da taşımaya kararlıyız. 2018-2021 yılları arasında zeytin- zeytinyağına yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım yaparak bu sektöre olan inancımızı göstermiş olduk. Rafineri tesisimize yaptığımız kapasite artışı ve modemizasyon yatırımları sonucu 205 bin ton kapasiteye ulaştık. Bu kapasite dünyanın önde gelen üreticileri arasındaki yerimizi aldık" dedi.  Türk zeytin ve zeytinyağının  dünyadaki bilinirliğinin artırılması için modern tarım ve modem hasat ilkesi doğrultusunda Akhisar, Salihli, Torbalı, Silifke, Ödemiş ve Selçuk'ta 20 bin dönüm tarım arazisine yatırım yaptıklarını ve yatırımlarının  devam ettiğini söyleyen Türkal, "Bu yatırımlarımızın temelinde toprak ve iklim şartlarına en uygun türün verimliliğinin artırılması yatıyor. İhracata verdiğimiz önem neticesinde 6 kıtada 46 ülkeye ihracat yapıyoruz. Verde markası ile satışlarımızı hızla arttırıyoruz, Son 3 yılda ambalajlı satışlarımızı yüzde 500 seviyesinde artırarak ciddi bir gelişme sağladık. Ambalajlı satışların ihracatımızdaki payı yüzde 11 seviyelerinden yüzde 30 seviyelerine çıktı. Bu alanda hedefimiz yüzde 50 seviyesine ulaşmak. İhracatımızı artırarak küresel piyasalarda söz sahibi olmak için yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırım projelerimiz devam ediyor" dedi.

 

“PRİNA YAĞINDA DA LİDERLİK YAPIYORUZ'

Zeytinyağı kadar prina yağına da inandıklarını, bu kapsamda Akhisar, Gömeç, Ödemiş ve Silifke'de prina üretim tesislerine yatırım yaptıklarını söyleyen Türkal, şöyle konuştu: "Akhisar tesisimiz yıllık 210 bin ton işleme kapasitesi, 60 bin m3'lük havuzları ve evaporasyon tesisleri ile sektörünün çok ilerisinde bir yatırım. Rakiplerimizde olmayan çevreci teknolojilere yaptığımız yatırımlar vizyonumuzun bir gösterisi. Prina yağının özellikle yüksek yanma sıcaklığı ile kızartmalarda diğer yağlara oranla daha sağlıklı olduğu çeşitli araştırmalar ile ortaya kondu. Bu nedenle tüketicimiz ile prina yağını buluşturmak için liderlik yapıyoruz. Kurmakta olduğumuz Ar-Ge merkezi ile zeytin ve zeytinyağının yan ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda squalen ile attığımız adımları daha da ileri seviyeye taşımak en önemli hedeflerimiz biri haline geldi."