Torbalı’da hayvancılıkta kaba yem olarak kullanılan ve dev kral otu olarak da adlandırılan ‘Maralfalfa’ bitkisinin ilk deneme ekimi umut verdi. Yunus Durmaz tarafından Pancar’da deneme amaçlı ekilen, ‘Hayvancılığın kurtuluşu’ olarak adlandırılan bu bitki yem maliyetini ciddi oranda düşürecek. Bir kez ekildikten sonra 7 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilen ve boyu 90 günde 3-4 metreye ulaşan Maralfafa'nın bölgeye uyum sağlaması halinde hayvancılıkta ve tarım sektöründe yeni bir başlangıç olacağı değerlendiriliyor.

90 GÜNDE 4 METREYE ULAŞTI

Hindistan kökenli bir yem bitkisi olan Maralfalfa'nın, mısır ekiminin yapılabildiği yerlerde yetişebildiğini ifade eden genç girişimci Yunus Durmaz, “Silajlık bir bitki olan Maralfalfa'yı Torbalı’da ilk kez deniyoruz. Pancar’daki arazimizde deneme amaçlı bir ekim yaptık. 90 günde 3-4 metreye ulaştı. Kardeşlenme sayısı 15’e ulaştı. Sadece hayvan gübresi ve su verdik. Tohumu olmadığı için çelik dikimi yapılabiliyor. Önümüzdeki yıl buradan elde ettiğim çelikler çok daha geniş bir alana ekim yapacağım. Son yaptığımız kontrollerde hastalık ve zararlı belirtilerinin olmadığını gözlemledik” dedi.

BESİN DEĞERLERİ ÇOK YÜKSEK

Maralfafa'nın Torbalı toprakları ile uyum sağlaması halinde hayvancılık ve tarım sektörü için çok büyük bir katkısının olacağını düşündüklerini anlatan genç girişimci, “Maralfalfa, silajlık bir bitki. Maralfalfa mısır, sudan otu, şeker sorgumu gibi bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı her iklimde yetişir. Çünkü aynı familyadan bir bitkidir. Maralfalfa ideal iklim şartlarında dikildiğinde 7 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilir. Bu çerçevede ortalama ekonomik ömrü 10 yıl olarak tahmin edilmektedir. Maralfalfa genel olarak 60 ila 90 gün arasında bir hasada gelen bir bitkidir. 90-100 günde 5 metre boya ulaşır. Bu erginliğe ulaşan Maralfalfa'nın besin değerleri ortalama olarak yüzde 35 kuru madde, yüzde 16 sindirilebilir ham protein, yüzde 12 karbonhidrat, yüzde 3 civarı ham yağ içeriğine sahiptir.”

ÇİFTÇİLERE REHBER OLACAK

Söz konusu bitkinin dekara 60 ila 100 ton arasında rekolte elde edildiği yönünde bilgi bulunduğuna vurgu yapan Durmaz, “Maralfalfa genel olarak yılda üç kez biçilir. İdeal erginlikte hasat edilmesi koşuluyla dekara yıllık 40 ila 80 ton civarı silajlık materyal elde edildiği yönünde bilgiler mevcuttur. Elde edeceğimiz değerler ışığında çiftçilerimize bu konuda yol göstermek istiyoruz. Bilgi almak isteyenler bize ulaşabilir. Ayrıca çelik satışımız da mevcut. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar mutlaka denemeli” şeklinde konuştu.