Son zamanlarda kırsal kalkınma ile ilgili önemli adımların atıldığı ülkemizde, bir adım da Helvacı’da atıldı. Doğasıyla kendine hayran bırakan Helvacı’ya 3 yıl önce taşınan Ayten Göksüaçık, köyde bir dernek kurdu. Helvacı’yı güzelleştirmek ve Helvacı tarım üreticilerini kalkındırmak, tarım arazilerinin satılmasını engellemek ve alım garantili ürünler ekebilmek gibi sosyal amaçlarla kurulan Helvacı Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Tarım Haycancılığı Koruma Destekleme Derneği, kısa sürede oldukça önemli yol kat etti. Tarım üreticilerine alım garantili ekim vaat eden ve Helvacı’nın sorunlarını çözerek güzelleştirmek için mücadele eden dernek, bir yandan vaatlerini yerine getirmeye çalışırken bir yandan da Helvacı Köyü Derneği’nin ülke çapında tanınması ve Helvacı’nın tarım ürünlerinin tanıtılması için çalışmalar gerçekleştiriyor.

İŞİNİ BIRAKTI KÖYE YERLEŞTİ

Dernek için harabe haldeki bir yeri onarıp, bina haline getiren ve ilk olarak gezilerle köyde faaliyetlerini gerçekleştiren derneğin, en büyük hedeflerinden biri de köye organik pazar kurmak. Kırsal kalkınmayı hedefleyen dernek ayrıca, alım garantili ürün ekimini de sağladı. Yaptığı protokollerle üreticinin malını toprakta bırakmamayı hedeflediklerini ifade eden Göksüaçık, “Amacımız bir yandan da köyden kente göçü durdurmak. Tarlasını satıp köye yerleşmek bir hayal olmamalı. Biz her şeyimizi bırakıp 3 yıl önce Helvacı’ya yerleştik. Hayat ve huzur toprakta” ifadelerini kullandı. Göksüaçık, Helvacı’ya yerleşmeden önce bir firmada üst düzey yöneticilik yapıyordu.

HEDEFLERLE KURULDU

Derneğin kurucu başkanı olan Ayten Göksüaçık, kendisini Helvacı’nın kalkınmasına adamış durumda. Derneğin kuruluş amacıyla ve faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Ayten Göksüaçık, “Biz derneğimizi yalnızca Helvacı’yı kalkındırmak ve tarım üreticilerimizin kazancını arttırmak için kurduk. Tamamıyla doğal tarımın yapıldığı Helvacı’nın ürünlerinin değer kazanması için üreticimizi ve alıcıları buluşturarak alım garantili üretim yapılmasını planlıyoruz. Çiftçilerimizin ürünlerini değerinde satmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte Helvacı sakinleri için kültürel etkinlikler gerçekleştirmek, köyümüzün eksikliklerinin tamamlanmasına katkıda bulunmak ve köyümüzden dışarı giden göçü engellemek istiyoruz. Derneğimiz kısa sürede önemli yol kat etti. İlerleyen günlerde hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.