Torbalı’da 2 liradan satılan gevrek, boyoz, poğaça, yılbaşında 3 lira, Ramazan Bayramı sonrasında da birçok noktada 3,5 liraya yükselmişti. Aradan geçen beş haftalık sürecin sonunda fakir fukaranın en büyük besin kaynağı gevrek, boyoz ve poğaçaya 50 kuruşluk yeni bir zam geliyor. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, bu hafta içerisinde zamlı tarifeden satışlara başlayacaklarını duyurdu.

BİR ÇUVAL UN, 600 LİRA OLDU


Hammadde mağduru olduklarını belirten Başkan Erişen, üç hafta önce 480 lira olan lüks unun bugün 600 lira, gevreklik unun ise aynı süreçte 440 liradan 550 liraya yükseldiğini anlattı. Gevreklik unun 600 liraya koştuğunu, geçen yıl 200 lira olan 18 litre ayçiçeği yağı bugün 650 liradan aldıklarını, yağın da 700 liraya koştuğunu öne süren Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şeker aldı başını gitti. 50 kiloluk bir çuval şeker, 1300 lirayı buldu. Susam, pekmez, acayip zamlandı. Gevreğe yaptığımız son zamdan sonra yaklaşık yüzde 40 arttı, temel giderlerimiz. Ben ticaret erbabıyım, esnafım. Birileri zam olduğunda sevinir ama ben şahsen çok üzülüyorum. Zam çözüm değil tabii ki. Keşke un, yağ, susam, pekmez, elektrik, doğalgaz fiyatları yerinde dursa da biz de gevreğe zam yapmasak!”

BİR GEVREĞİN MALİYETİ 3 LİRAYI BULUYOR

50 kuruşluk  zamla 4 liraya satılmaya başlanacak gevrek, boyoz, poğaça, peynir, yumurta gibi ürünlerin satışında düşme yaşanması ihtimali olduğuna vurgu yapan Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “4 lira kurtaracak mı? Bir süre sonra yeniden zam konusunu gündeme getirmek zorunda kalır mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“550 liraya un alıyoruz ve bir çuval undan 600 gevrek çıkar. Yağ, pekmez, susam ve işçiliği de kattığınızda bir gevreğin maliyeti 2,5 lirayı buluyor. Poşet, kağıt, doğalgaz, elektrik ve nakliye gideri, bu maliyetin içinde yok. Onları da katarsak 3 lirayı buluyor. Satıcılara 3 liradan satıldığında, üretici bu işten hiç para kazanmadığı gibi zarar ediyor. Vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılayacaklarını umuyoruz. Hammadde artışlarının durmasını, yine zam yapmak zorunda kalmamamızı temenni ediyorum. Kendi heyetimizle oturup konuştuk; 100 gram gevreğin, dolayısıyla boyoz, poğaça, gevrek ve peynirin 4 lira olmasına karar verdik. Yapacağımız ilk toplantıda yeni tarifeye resmiyet kazandıracağız ve iki üç gün içinde yeni fiyat tarifesini yürürlüğe koyacağız.”