Torbalı’da özellikle köylerde yaşayan aileler, kültürel değerlerini yeni nesillere en iyi şekilde aktarıyor. Subaşı Mahallesi’nde yaşları 13 ile 17 arasında değişen gençler de babalarından öğrendikleri geleneği yaşatmaya devam ediyor. Subaşı Mahallesi’nde at yetiştiriciliği yapan bazı aileler çocuklarının da bu kültürü öğrenmesini sağlıyor. Bisiklet sürmeyi öğrenmeden, ata tek başlarına binebilen Subaşı Mahallesi’nde yaşayan gençler boş zamanlarının büyük bir kısmını atlarıyla ilgilenerek geçiriyor. Gençler atlarıyla zaman geçirmekten zevk aldıklarını ifade ederken, son aylarda benzine, mazota ve gaza gelen zamlar nedeniyle ata binmenin zevk değil zorunluluk olduğunu ifade etti.

“BİSİKLET KULLANMA YERİNE ATA BİNMEYİ ÖĞRENİRİZ”

Gençlerin genellikle hobi olarak atları tercih ettiğini ifade eden Subaşılı gençler, gelen zamlar nedeniyle mahalledeki vatandaşların da araba veya traktör yerine ata binmeye başladıklarını ifade etti. Büyüklerin özellikle yakın mesafede gidilecek yerlere atla gittiğini ifade eden gençler, kendilerinin ise ata binmeyi hobi olarak tercih ettiklerini belirtti. Subaşılı gençler, “Bize büyüklerimiz at binmeyi küçük yaşlarda öğretir. Biz de bisiklet kullanma yerine ata binmeyi öğreniriz. Ama son zamanlarda benzine, mazota ve gaza gelen zamlar nedeniyle büyük bireyler de ata binmeyi daha fazla tercih eder oldular. Özellikle yakın mesafelere atla gider oldular” ifadelerini kullandı.

“BU KÜLTÜRÜ BİZ DE ÇOCUKLARIMIZA AKTARACAĞIZ”

Arkadaş çevreleri ile at ile tur gezintilerine çıktıklarını ifade eden gençler, “Biz araba sürmeyi ya da bisiklet kullanmak yerine ata binmeyi tercih ediyoruz. Biz arkadaş çevremiz ile turlara çıkarak vakit geçiyoruz. Sabahın erken saatlerinde yola koyularak Belevi olsun, Sağlık olsun gezmeye gidiyoruz” dedi. Atların kendileri için bir binek değil arkadaş olduğunu ifade eden gençler “ Her gün sabah üşenmeden atımızın bakımlarını yapıyoruz. Onlarla vakit geçirmek bizi mutlu ediyor. Bu kültürü biz de çocuklarımıza aktaracağız. Atlarımızla aramızdaki sevgi bağını çocuklarımızda yaşasın” ifadelerini kullandı.