Torbalı’da Yazıbaşı, İstiklal, Bozköy, Yoğurtçular, Demirci, Ayrancılar ve Doğancılar mahalleleri sınırları içinde; Keldağ tepe mevkiinde yeni bir taş ocağı yapılması için izin çıktı. Mendeş Grup Beton A. Ş.’nin 982,2 dönüm sahada 94 yıl ekonomik ömür biçilen mermer ocağı projesi için hazırlıklar yapıldı. Doğaya zarar vermemek için tüm çalışmalarını gerçekleştirdiklerini, yeraltı su kaynakları başta olmak üzere tüm etmenler için önlem aldıklarını ifade eden Mendeş Grup Beton A. Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Mendeş, tesisle ilgili açıklamalarda bulundu.

9 MÜHENDİS HAZIRLIK YAPTI

Torbalı’ya hatta Türkiye’ye önemli bir yatırım yaptıklarını kaydeden Mendeş, “Bütün medeniyetlerin oluşmasında taş önemli bir yere sahip. Artık günümüzde maden eskisi gibi hunharca çıkarılmıyor. Çıkarılmaması için de devlet tüm önlemleri, denetimleriyle yapıyor. Biz ÇED raporunu hazırlarken 9 mühendis ile çalıştık. Maden, jeoloji, orman, hidro enerji gibi alanlarda uzman isimlerle hazırlandık. Bakanlıklar dahil 16 kurumdan olumlu görüş aldık.” dedi. Söz konusu alanın doğal sit alanı olmadığını, aksine ağaçsız alan olduğunu ifade eden Mendeş,         “Burası düzeyli orman alan olarak geçiyor. Bölgede ağaç yok. Zaten olsa Orman Bakanlığı da müsaade etmez böyle bir duruma. Ayrıca biz de kalkışmayız böyle bir işe” ifadelerini kullandı.

MENDEŞ’TEN ÇAĞRI

Alana taş ocağı kurulmayacağını, mermer ocağı kuracaklarını ifade eden Mendeş, “Bölgede yeraltı çatlağının oluşması bilimsel olarak mümkün değil. Burada biz sulu kesim yapacağız. Toz kalkmayacak. Ayrıca kırma eleme tesisi de kurmayacağız. Herhangi bir patlama da olmayacak. Bu da gürültü gibi etmenleri ortadan kaldıracak. Sadece gündüz çalışan, bölgedeki vatandaşlara da istihdam kapısı açmış olacağız. Çevreye bir zararımızın olmayacağını da devlete olduğu gibi vatandaşa da taahhüt etmeye hazırız” dedi. Madencilikte yer seçemediklerini, kaynağında çalışma gerçekleştirmek zorunda olduklarını da sözlerine ekleyen Mendeş, “Biz atık sularımızı bile vidanjörlerle çekme taahhüdü veren bir firmayız. Torbalı halkı müsterih olsun. Böyle yatırımlara engel olmak yerine destek olarak dünya üzerinde yüzde 40 mermer rezervine sahip ülkemize destek olmalıyız” dedi.