Suriye sınırında bulunan illerde yüksek güvenlikli duvarlar ören Hatay merkezli İntaş Holding’in iştiraki olan Aslar Beton, 25 milyon TL bedelli proje kapsamında Torbalı ve Menderes ilçesi sınırlarında taş ocağı kırma eleme tesisi kuracak. Bölgede Metropolis Antik Kenti bulunması sebebiyle Koruma Kurulu, eski projeyi veto etmesi üzerine firma proje revizyonu yaptı. Firma, patlatma faaliyetlerinin koruma kurulu tarafından belirlenen koordinatlar dikkate alarak 1. ve 3. derece SİT alanı kapsamında olmayan noktalarda çalışma yapmak için yeniden ÇED başvurusu yaptı.

Hatay ve Şanlıurfa illerinin Suriye sınırına yüksek güvenlikli sınır duvarları yapım işini üstlerin Hatay merkezli İntaş Holding’in iştiraki olan Aslar Beton İzmir’in Torbalı ve Menderes İlçesi sınırlarında patlatmalı taş ocağı tesisi kuracak. Yönetim Kurulu Başkanı Erten Elçi’nin olduğu İntaş’a ait Aslar Beton tarafından yürütülecek projenin ayrıntıları da netleşti. Menderes ve Torbalı’ya sınır Özbey ve Yeniköy’de hayata geçecek çalışma kısa sürede başlayacak.

EYLEMLER YAPILMIŞTI

Köylülerin ve çevrecilerin eylemli tepki gösterdiği proje için çalışma alanı olarak belirlenen bölgede Metropolis Antik Kenti'nin bulunması ve alanın 1. ve 3. Derece Site Alanı’nda kalması sebebiyle İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, madencilik faaliyeti yapılmamasına karar verdi. Alanın tamamının SİT alanında kalmadığını yönünde itirazını sunan firmaya kuruldan “maden sahasının arkeolojik sit alanında kalan kısımlarında, hiçbir maden faaliyetinde bulunulmaması” cevabı geldi.

Bunun üzerine firma projede revizyona giderek İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü belirlediği koordinatlarda faaliyet yapılması için yeniden Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmak için harekete geçti. Firma, kurulun görüşünde belirtilen Arkeolojik Sit Alanı bölgelerini çıkartarak raporu revize ederek ÇED sürecini başlattı. 25 milyon TL bedelle yapılacak tesiste patlatma usulü ile taş ocağı açılacak.