Karakızlar’da yaşayan İbrahim Çetinkaya vefat etti. 80 yaşında olan İbrahim Çetinkaya bir süredir hastanede yoğun bakım tedavisi altındaydı. Çetinkaya dün yaşam savaşını kaybederek vefat etti. Çetinkaya yaşamına köyü kalkınsın diye kurduğu bir kooperatif, bir dernek, bir spor kulübü, bir kütüphane, yazdığı yüzlerce şiir ve yaptığı hayır işlerini sığdırdı. Boş kalınca kendine özgü icatlar yapan Çetinkaya, köyündeki ilkokul kapatılınca eşeğiyle eylem yapmıştı. Kendisine deli diyenlere aldırmayan Çetinkaya, ‘Yaptığım işler delilikse Deli İbrahim olmaktan gurur duyuyorum’ derdi.

OKUYAMADI AMA HEP OKUTTU

1940 yılında Karakızlar'da dünyaya gelen İbrahim Çetinkaya, ilkokulu tamamlamasının ardından ilçede ortaokul olmamasından dolayı eğitimine devam edememiş. Maddi yetersizlik nedeniyle ilçe dışında okuyamayan Çetinkaya, hep içinde kalan okuma ukdesiyle hayatını güzel işler yapmaya adamış. Süreli kitap ve dergi okuyarak kendisini geliştiren Çetinkaya, zamanla şiir yazarak kendini ifade eden bir şair bile olmuş. İlçeye okullar açılmasından sonra öğretmenler ile dostluk kurarak onlardan bir şeyler öğrenebilmek çırpınan Çetinkaya, gençlik yıllarında siyasetle de uğraşmış. Kendisinin okuyamaması nedeniyle, torunlarının ve torun akranlarının okuması için uğraşan Çetinkaya, taşımalı eğitim sistemini protesto etmek için eşekle sekiz kilometre uzaktaki okula giderek televizyon kanallarına çıkmış. Çetinkaya’nın eylemi o dönemde büyük yankı uyandırmış. Çetinkaya son olarak mahallesine Metin Göktepe Kütüphanesi’ni kurmuştu.

KARAKIZLAR’IN YÜKSEK FİKRİ

Köylüleri aydınlatmak ve onları ileriye taşımak için planlar yapan Çetinkaya, 1962’den sonra çalışmalarını hayata geçirmeye başladı. İlk olarak Karakızlar Gençliği Köyü Güzelleştirme Derneği’ni kurdu. Dernek o yıllarda öylesine bir çalışma yürüttü ki, köyde Yüksek Fikir isimli bir gazete bile çıkardı. Torbali’nin tarihinde bir ilk olan bu projede, gençler okudukları kitaplardaki örneklerden yararlanarak çevre korunmasından tarıma, sağlığa ve hayvan hastalıklarına kadar birçok konuda kapı kapı gezerek köylüyü aydınlattı. Çetinkaya’nin ismi 1984 yılından sonra Deli İbrahim olarak anıldı. 1972 yılında Karakizlar Köyü Kalkındırma Kooperatifini kuran Çetinkaya, zeytincilikle geçinen çiftçilerin, kalkınmasını sağladı. Köylerin kalkınması ve ürünlerinin değerlenmesi için kooperatifçilik bilincini yaygınlaştıran Çetinkaya, 1973 yılında köyde muhtar seçildi ve bir dönem görev yaptı.

DELİ DEDİLER AMA O VAZGEÇMEDİ

Bütün bir yaşamını yararlı işler yapmaya adayan İbrahim Çetinkaya 1984 yılından sonra Deli İbrahim olarak anıldı. 1982 yılında kooperatif başkanlığını bırakan Çetinkaya, kendisine deli denmesine neden olacak projeyi hayata geçirdi. Torbalı tarihinde ilk kez Yüksek Sistemli Sultaniye Üzüm Bağını kurdu. Bu çalışmasından dolayı köylüler delirdiğine kanaat getirdi. Çünkü kimse asma üzüm bağı olacağına inanmıyordu. Kendisini köylülerine ifade edemeyen Çetinkaya, bu projesini yeterince ilerletemedi. Ancak yıllar sonra Çetinkaya’nın haklı olduğu ortaya çıktı. Yüzlerce ağaç dikerek ormanlara hayat vermiş olan Çetinkaya, köyünün bozuk yollarını da gönüllü olarak tadil etti.