Son zamanlarda en çok araştırılan başlıklardan olan 'Detoks suları' ile ilgili Torbalı'da Studio Aslıcan Özdim adında spor stüdyosu bulunan ve burada EMS ile reformer cadillac pilates alanında hizmet veren Aslıcan Özdim, detoks sularıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Herkese “sağlıklı” ve “enerjik” günler dileyerek söze başlamak istiyorum. Sizler beni “Torbalı’yı MİHA BODYTEC EMS  TEKNOLOJİSİ  ile tanıştıran antrenör” olarak tanıyorsunuz. Tanıdınız ve ne mutlu ki bu sporu da sevdiniz. Madem duygularımız karşılıklı o halde, spor salonumuza gelemeyenlere de sağlıklı yaşam adına faydalı olmak için sizlerle “uzman önerisi” olan bilgilerimiz paylaşmak isterim.

Karşılaştığım ve bir şekilde temas kurduğum herkesin ilk sorusu, “Ay hocam vücudumda ödem çok nasıl atarım,” “Hocam bu yağları nasıl yakarım,” “Bu göbek nasıl eriyecek,” “Sabahları güne nasıl enerjik başlarım,” “Çok bitkinim, beni ayağa kaldır,” vs…. Herkesin derdi tabiri caizse bomba gibi olmak. Mümkün müdür? Elbette, doğru reçetelerle neden olmasın? Reçete derken yanlış anlaşılmasın, ben bir doktor değilim. Sadece günlük hayatımızda her gün yediğimiz içtiğimiz gıdaları, kullandığımız yöntemleri yerinde ve doğru olarak kullandırıp bir uzman önerisi ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin yediğimiz meyveyi bir porsiyon fazla kaçırırsak bize kilo olarak, bir porsiyon azaltırsak şifa olarak geri döneceğini anlatacağız. Veya içtiğimiz suyun içerisine atacağımız bir kaşık karbonatın vücudumuzda yaratacağı mucizeleri konuşacağız.

Sağlıklı yaşamda ve sporda “suyun” yeri ve önemi çok büyük. Bütün diyetlerde de “su” ana elementtir. Su derken çeşmeden lılık lıkır su içmekten söz etmiyorum. Başta detoks suları olmak üzere, içeriği zenginleştirilmiş sular… Özellikle yaz aylarında belirli aralıklarla yapılan detoks suları vücudu deyim yerindeyse “arındırır…” Son zamanların en popüler içeceklerinden biri olan detoks suları, vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak  toksinleri uzaklaştıracak bir karışım. Vücuttaki toksinlerin ve yabancı maddelerin temizlenme işlemine detoks deniyor. Sağlıklı bir vücut işleyişi için vücuttaki fazlalığın uzaklaştırılmasını sağlayan detoks, ekstra zindelik de sağıyor. Vücudunuzdaki zararlı toksinler bir şekilde elbette vücuttan atılıyor yani detoks yapmak zorunlu değil, ama detoks suyu bu sürecin hızlanmasına katkı sağlıyor. Detoks sularının da çeşidi fazla olmakla beraber her biri farklı bir amaca yönelik olabilir. Kimisi daha sağlıklı olabilmenize yardımcı olurken kimisi yalnızca kilo vermenizi hızlandırır. Detoks suyu hazırlamaya evde kendiniz karar verdiyseniz neye ihtiyacınız olduğunu önce doğru tespit etmelisiniz.

Bugün, yaz aylarında vücutta detoks etkisi yaratan alkali su içmenin önemini anlatacağım. Günümüzde sıkça duyulan “alkali su”, sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve su diyeti yapanların favori içeceği olarak dikkat çekiyor. Sağlık üzerine olumlu etkileri sebebi ile alkali beslenmenin ana unsurlarından biri olarak beslenme listelerinde yer alıyor. Vücuttan terleyerek su kaybettiğimiz günlerde vücudumuzun kaybettiği mineral ve su kaybını yerine koymak için alkali yani pH değeri yüksek bir su içmemiz gerekir. Alkali sular daha çok ‘’Kalsiyum, Silika, Potasyum Magnezyum ve Bikarbonat’’  içerir ve detoks gücü diğer sulara göre daha yüksektir. Yani, pH ı 7 olan suya kıyasla pH’ı 8 olan su, hücrelerde 100 kat daha fazla temizlik yapar. İşte bu noktada pH takviyesi en yüksek su alkali sudur. Biz de üyelerimizin yüksek yoğunluklu antrenmanlarının ardından vücudun kaybettiği su ve mineral miktarını yerine koyabilmeleri için antrenman sonralarında alkali su ikram ediyoruz. Alkali su yapımı için gereken malzemeler kolay bulunabilir ve yapımı oldukça basittir. Yazımı sizlere alkali su örnekleri vererek sonlandırıyorum. Son olarak da belirtmek isterim ki, tarifler doktor tavsiyesi değildir. Uzman önerisi olan tariflerimi özellikle belirtiyorum fakat yine de alerjik bünyeler veya kronik rahatsızlığı olan kişilerin uzman bilgisi eşliğinde kullanmaları önerimdir. Hamile ve emziren anneler için uygun olmayan tarifler olabilir lütfen doktorunuza danışın. Herkese sağlıklı günler diliyorum…

Alkali su örnekleri;

1 bardak suya çeyrek limon

1 bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi

2 litre suya 1 çay kaşığı ingiliz karbonatı