Türkiye genelinde konut kiraları yükselişini sürdürürken, İzmir ve Torbalı’da da benzer bir durum söz konusu. 2020 yılında yıkıcı bir deprem yaşayan kentte konut yetersizliğinin olduğunu ifade eden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, sadece 2 ya da 3 ay önce 2 bin 500 lira olan kiralık dairelerin, bugün ortalama 4 bin 500 liraya kiralandığını belirtti. Güleroğlu, bazı vatandaşların yüksek kiralar ve konut yetersizliği nedeniyle anne ve babalarının yanına yerleştiğini, eski geniş aile kavramına geri dönüşün olabileceğini kaydetti.

"EMLAKÇILARIN ELİNDE EV KALMADI"

İzmir depreminden sonra konut fiyatlarının otomatikman arttığını aktaran Güleroğlu, "Yıkılmış ve hala yapılmayı bekleyen binalar var. Bu yüzden İzmir'de konut açığı çok fazla. Öğrenciler de geliyor. Konut sıkışıklığından kaynaklı fiyatların yükseldiğini görüyoruz. 2-3 ay önce 2 bin-2 bin 500 liraya tutabileceğiniz bir ev, şu anda 4 bin 500-5 bin bandına çıktı. Emlakçıların elinde de ev kalmadı. Bu sebeple bir sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

“SADECE TORBALI VE AYRANCILAR’DA...”

Güleroğlu, "Yeni binalar yapılsa dahi en az 18 ay sürer. Yani bu durumda 2 yıl boyunca konut açığı devam etmiş olacak. Kaldı ki İzmir'de bin dairelik arsa da yok. Sadece Torbalı, Ayrancılar civarında olduğunu söyleyebilirim. Talep çok ancak arz talebi karşılayamadığından fiyatlar yükseliyor. En büyük sıkıntımız, yeni konut olmaması. Emlakçıların ev fiyatlarını artırdığı söyleniyor. Böyle bir durum yok. Örneğin mal sahibinin evinin değeri 5 milyon oldu, kira oranı da evin değeriyle doğru orantılı oluyor" diye konuştu.