Kurban bayramına bir haftadan az bir süre kala bir yandan kurbanlık telaşı yaşanırken bir yandan da “kiloları muhafaza etme” telaşı başlamış durumda. Birbirinden cazip ikramların hazırlanıp sunulduğu Kurban Bayramı sofralarında, özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi bir hayli artıyor. Bu durum bir çok kişide ekstra sağlık sorunları yaratabiliyor. Hem sağlığı hem de fiziksel görünümü bozan aşırı tüketimi dengeleyememek kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Oysa bayram dönemlerinde bazı küçük ama etkili beslenme önlemleriyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Ertuğrul Mahallesinde açtığı merkezde Reformer, Pilates, EMS Personal Trainer sporu eğitimi veren Aslıcan Özdim verdiği tavsiyelerle hem sağlığı korumak hem de kilosunu muhafaza etmek isteyenlere yardımcı oluyor. Büyük bir ilgi gören Stüdyo Aslıcan Özdim üyelerine ve Torbalı halkına önemli tavsiyelerde bulunan Özdim, “Dengeli beslenme ile bayramımızı kabus olmaktan kurtarabiliriz” dedi.

TEK ÖĞÜN ET VE SEBZEYE DİKKAT

En önemli kural olarak “et tüketimini tek öğünle” sınırlı tutmayı tavsiye eden Özdim, “sebze tüketiminin” önemine işaret etti. Özdim, “Bayramda hem ağız tadınız hem de sağlığınız için besin seçiminde bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalı. Öğünlerde, etin yanına mutlaka dengeli bir öğün olması için salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği ilave edilmeli. Posa alımını artırmak için et yemekleri sebzeli tercih edilmeli, eklenecek sebzeler çiğ olarak kullanılmalıdır.” dedi.

SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN

Sıcak yaz mevsiminin bunaltıcı ve uzun günlerde yaşanmasından dolayı vücudunuzdan kaybolan enerji ve sıvının bu dönem sonrasında yerine konulması gerekmekte. Sıvı kaybının hem kiloyu korumada hem de sağlıkta çok önemli olduğuna dikkat çeken Özdim, “Bayram ziyaretlerinin geleneksel ikramları olan lokum, şeker, çikolata, tatlı, hamur işi ve sarmalar ile vücuda fazladan şeker ve kalori yüklemesi yapılır. Bu da ağırlık kazanımı anlamına gelir. Bayramda eğer ki siz misafir ağırlıyorsanız hafif atlatmak için misafirlerinizin sağlığını da düşünerek şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yapabilir ve gittiğiniz yerlerde de hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yemeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde beslendiğinizde bayram süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşama ihtimalinizin de önüne geçmiş olursunuz” dedi.