Pandemi süreciyle birlikte tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de yaşanan ekonomik kriz ve kısıtlamalar en başta küçük esnafı zor duruma düşürdü. Ardı arkasına kapanan işyerleri, güç bela ayakta durmaya çalışan firmalar arttı. Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, ilçede zor durumda olan esnafın sesi olup, ‘Torbalı’nın parası Torbalı’da kalsın’ açıklaması yaptı. Pandemi nedeniyle ilçede birçok esnaf zor durumda olduğunu belirten Gülcü, “Kapalı olan esnaflarımızın durumu içler acısı ayakta zor durmaya çalışıyorlar. Kiraları var. Hükümetin vermiş olduğu 1000 TL destek maalesef yeterli değil. Ayrıca desteği onaylanan fakat parayı alamayan esnaflarımızda var. İlçemizde yaklaşık 500 esnafımıza burada başvurularını yapmaları için yardımcı olduk” dedi.

113 İŞLETME PANDEMİDEN DOLAYI KAPANDI

Esnafın daha çok şeyler beklediğini ifade eden Gülcü, “Alışverişlerin ve dolmuşların serbest olduğu şu günlerde ne yazık ki kafe ve restoranlar kapalı. Temennimiz biran önce açılmasıdır. Sağlık tabi ki de çok önemli fakat ekonomi olmadığı zaman hayatta olmuyor. Artık bu hastalıkla yaşamayı öğreneceğiz. Nasıl mı öğreneceğiz, sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına uyarak. Restoran ve kıraathaneler bu sorumlulukları yerine getireceğini biliyoruz. Bu nedenle yasakların kaldırılması gerek. Ayrıca 1 yılda 113 işletme kapılarını kapattı. Kapanan işletmeler pandemi kurbanı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

ADALETSİZLİK VAR

İlçedeki market zincirlerine de değinen Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, “Yasaklar esnafın belini büktüğü gibi birde market zincirlerinde satılan her ürün esnafımızı da yıpratıyor. Bu marketlerde kazak satılıyor, elektrik malzemesi satılıyor, olta malzemesi satılıyor. Cumartesi Pazar günleri satış yapabiliyorlar. Peki benim elektrik malzemesi satan esnafımın dükkanı neden kapalı. Bu adalet değil. Acil şekilde bunun düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca şunu da demek istiyorum. Torbalının parası Torbalı’da kalsın diyoruz. Bunu neden diyoruz; yaptığımız araştırmada günlük 5 milyon TL Torbalı’dan uçup gidiyoruz. Kimler sayesinde, A101, ŞOK, BİM gibi alışveriş merkezlerinden kaynaklı. Bizim amacımız yerel esnafa sahip çıkılmasıdır” şeklinde konuştu.