Cumhurbaşkanlığı Kabinesi uzun bir aradan sonra ilk kez yüz yüze toplandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı saat 16.00'da başladı. Beştepe'deki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Beştepe'deki toplantıda alınan kararlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Açıklamadan satır başları şöyle:

"Uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleştirdiğimiz kabine toplantımız sona erdi. Attığımız adımların çok yönlü değerlendirmesini yaptık. Avrupa ile kıyasla en az can kaybı kısıtlama ve ekonomik sıkıntıyla atlattığımız bir geçektir. Kökü kazınana kadar maske, mesafe ve temizlik ile hayatımızı düzenlememiz gerektiği gerçeğini hatırlatmak istiyorum. yeni normal dediğimiz düzenin devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız. 

Bu mücadeleyi yürütmek için her imkana sahibiz. Sadece salgın sürecinde hizmete açtığımız hastanelerin yatak ve yoğun bakım kapasiteleri bile pek çok ülkenin toplamıyla yarışacak düzeydedir. Sağlık sistemimiz dünyaya örnek olmuştur. Sağlık ordumuzla 83 milyon vatandaşımızın hizmetindeyiz. İstemediğimiz görüntüler zaman zaman oluyor. Ama kurallara uymanın genel olduğu düşüncesindeyim. Sağlık ve ekonomik tedbirleri sıkı tutmak zorundayız. Milletimden yeni dönemin kurallarına uyarak işlerine sıkı sıkı sarılarak bu sürece destek vermelerini istiyorum.

Bu haftaki toplantıda aldığımız kararlar şu şekilde;

Lokanta, kafe, kıraathane, restoran gibi işletmelerin kapanış saati saat 22.00'den 24.00'e uzatıldı. Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir.

65 yaş üstü her gün saat 10.00 ila 20.00 saatleri dışarı çıkabilecek. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır.

Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacaktır.

EMEKLİLİK SİGORTASI
Kısmi ya da esnek çalışma alanında işgücü piyasamızı daha da verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz. 25 yaş altındakilerinin istihdamını destekleyeceğiz. 25 yaş altı gençlerin, 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacağız. Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sağlayacak çalışmayı başlatıyoruz.

Bu sigorta ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınmasını sağlayacağız. Böyle çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecektir. Türkiye'nin istihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Esnafı, küçük işletme, yatırımcılarımıza üretim, istihdam için uzun vadeli kaynak sağlayacak sistem kuracağız.

Bütün bunlar devam ederken bir diğer taraftan malum devlet terörle de mücadelesini veriyor. Dağda, taşta her yerde. Cudi, Gabar polisimiz, mehmetçiğimiz, güvenlik koruyucularımız, jandarmalarımız hep birlikte terörle mücadeleyi bayram seyran demeden devam ettirdi, devam ettirecek. Bunun da bir maliyeti var. Milli ve yerli yüzde 20 gibi bir savunma sanayinde güce sahipken şu anda yüzde 70'e çıkardık.

Bütün bu yatırımlar aynen devam etti. Türkiye bütün bu alanlarda güçlenen ve bu mücadele bu şekilde devam ettiği içindir ki, hamdolsun güneydoğuda, doğuda o eski sıkıntılı anlar tarih oldu. Yeterli mi? Değil. Tek terörist kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

İSTİHDAM KALKANI PAKETİ GELİYOR
Türkiye'nin diğer tarafta da istihdam kalkanı ile ilgili çalışmaların ayrıntılarını Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Hazime ve Maliye Bakanlığımız kamuoyuyla etraflıca paylaşacak. İstihdamı sürekli destekleyecek kalıcı bir atılımın desteklemek istiyoruz.