Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde mevcut olan gerek pandemi gerekse ülkeler arası siyasi krizler, ülkemiz içerisinde ekonomik sıkıntıları beraberinde getirdi. Ekonomideki sıkıntılar ise insanlarda gelecek kaygısının artmasına neden oldu.

İnsanlar hayatlarını bir düzen içerisinde yaşarlar. İşlerine ve gelirlerine göre planlamalarını yaparlar ve bu doğrultuda da ilerlerler. Yani aslında ortada bir belirsizlik yoktur. Ne kadar kazandığını, ne kadar masrafı olacağını ve ne kadarıyla yatırım yapacağını bilirler.

Ancak ekonomik sıkıntılar kişilerde belirsizliklere yol açar. Dolayısıyla kaygıları artırmış olur. Yani belirsizliğin olduğu yerde kaygı vardır. “Borçlarımı ödeyebilecek miyim?, Ailemin masraflarını karşılayabilecek miyim?,En temel ihtiyaçlarımı karşılayabilecek miyim?” vb düşüncelerle kaygıya kapılırlar.

Özelliklede gıda alanında artan fiyatlar insanları endişelendirip insanlarda yeterli beslenemeyecekleri düşüncesine neden oluyor. Dolayısıyla temel gıda alanında oluşacak ekonomik sıkıntılar insanları daha kaygılı hale getiriyor. Bu da hem fiziksel sağlığı hem de ruh sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

Bu gibi durumlarda kaygıları kontrol altına alabilmek için bireylerin dikkat edebilecekleri noktalar da bulunmaktadır. İç dünyamıza çekilmek kaygı düzeyimizi arttırır. Bundan dolayı kişiler olabildiğince  sosyal çevreleri ile bir arada olarak zihinlerine yerleşen kaygılı düşünceye  odaklanmaktan korunabilirler. Aynı zamanda unutulmaması gereken şudur ki yaşadığımız ekonomik süreç sadece bizi değil herkesi etkilemekte ve bizim hayatımız da olduğu gibi herkesin hayatında olumsuz durumlara neden olmaktadır. Sosyal medya üzerinden bu durumun farklı ya da eksik yansıtıldığı zamanlar mevcuttur. Bu sebeple sosyal medyanın sanal olduğunu unutmayarak gördüğümüz “ışıltılı, mükemmel, kusursuz hayatlara” kapılmamalıyız. İşin bizleri zorlayacak korunma kısmı ise uzak duramasak da haberler ile olan ilişkimizi aşırıya kaçırmamaktan geçmektedir. Hepimiz gündemi, ekonomiyi, haberleri takip ediyoruz bu kaçınabileceğimiz bir durum değil ancak gün içerisinde bizi kaygılı hissettirecek derecede haberleri takip etmek hem ruh hem de fiziksel sağlığımıza faydadan çok zarar sağlayacaktır.