Koronavirüs salgını tüm dünyada ekonomik ve sosyal aktiviteleri sekteye uğrattı. Çok sayıda sektörün ekonomik takvimi de bu dönemde büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Enerji, taşımacılık, turizm ve eğitim gibi sektörler yaralarını sarmaya çalışsa da dünya genelinde etkili olmaya devam eden koronavirüs buna pek müsaade etmiyor. Salgının olumsuz etkilerini hisseden sektörlerin başında kırtasiyeciler geliyor. Özellikle yıllık cirolarının önemli bir bölümünü ağustos ayının sonu ile eylül ayının başında yapan kırtasiyeciler kendi bayramları olarak niteledikleri bu dönemde eğitim kurumlarının normal seyrinde açılmaması nedeniyle büyük bir ciro kaybı ile karşı karşıya. Torbalı’da uzun süredir hizmet veren Işık Kırtasiye ve Egem Kitap-Kırtasiye işletmeleri, pandemi nedeniyle işlerde gerileme olduğunu belirtti.

BİZLERİ DE ETKİLEDİ

Torbalı’da uzun yıllardır hizmet veren Işık Kırtasiye sahibi Ahmet Karal, kırtasiye malzemelerinde gerileme yaşadıklarını vurgulayarak, “Tüm dünyada etkisini gösteren bir salgınla karşı karşıyayız. Her alanı etkilemiş durumda. Bizim sektörü de bir hayli etkiledi. Bu dönemlerde kırtasiyemizde veliler ve öğrenciler eksik olmazdı. Şimdi ise tek tük gelenler var. Bu sürecin ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Tek temennimiz bir an önce son bulup eğitimimiz sağlıklı şekilde ilerler” dedi.

YÜZDEN 90 GERİLEDİK

Egem Kitap-Kırtasiye sahibi Ertan Baytekin, “Bu dönemde eğitimin büyük bölümü uzaktan oldu. Bu bizi çok olumsuz etkiledi. Yeni eğitim döneminde de normal bir süreç bizi beklemiyor. Bu kırtasiye esnafının, toptancısının ve üreticisinin zor bir döneme girdiğini gösteriyor. İşlerimiz geriledi. Şuan kitapta yüzde 40, kırtasiye malzemelerinde yüzde 90 gerileme yaşadı. Sıkıntı yaşıyoruz. Eldeki ürünler raflarda kaldı. Bizler yine de zor şartlarda da olsa hizmet vermeye devam edeceğiz. Okullar açıldı fakat yeterli değil. Şuan yüzde 50 oranında gelişme var. Önlemler alınırsa ve uygulanırsa yüz yüze eğitim sorunsuz şekilde ilerler. Bunun için hijyen, sosyal mesafe ve maske kurallarına uymalıyız” şeklinde konuştu.