Tüm Türkiye’de olduğu gibi Torbalı’da da aşılama çalışmaları hızla sürerken, bir aşı çağrısı da öğretmenlerden geldi. Temas ettikleri kişi sayısı fazla olduğu için risk grubunda yer alan öğretmenler bir an evvel aşılanmak istiyor. Konuyla ilgili Torbalı Eğitim Sen İlçe Temsilciliği bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşte Torbalı İlçe Temsilciliği adına İlçe Temsilcisi Nuri Önder’in yaptığı yazılı açıklama:

Pandeminin gölgesinde geride bıraktığımız bir yıl,  siyasi iktidarın salgın karşısında alınması gereken tedbirler ve halk sağlığının korunması noktasında ne kadar ciddiyetten ve sorumluluktan uzak olduğunu bütün çıplaklı ile gözler önüne serdi.

Geride bıraktığımız bu bir yılı göz önüne aldığımızda gerek uzaktan eğitim sürecinin sağlıklı işletilebilmesi gerekse yüz yüze eğitim koşulların bir an önce yaratılabilmesine hizmet edecek somut hiçbir adımın atılmadığı, adeta lafla peynir gemisinin yürütülmeye çalışıldığını ifade etmek hiç de abartı olmayacaktır. Uzaktan eğitim ile ilgili bütün hazırlıklar tamam denilmiş ancak ne internet alt yapısı ne de öğrencilerin internete ulaşabilme olanakları düzeltilebilmiştir. Yasal olarak öğrenci gözükse de milyonlarca öğrenci fiilen örgün eğitimin dışına düşürülmüş, çoğu, tarlalarda fabrikalarda çalışmaya başlamış, birbirini tutmayan açıklamalar, iki günde iptal edilen kararların da etkisi ile öğrenciler eğitim sürecinden soğumuş motivasyonunu kaybetmiştir.

Hibrit eğitim, kademeli eğitim, seyreltilmiş eğitim vs adlar altında gerçekleştirilmek istenen yüzyüze eğitim uygulaması ise 2020/2021 öğretim yılı birinci dönemi için yine aynı tedbirsizliklerden kaynaklı uygulanamamıştır. İkinci dönem için bakanlıkça 1 mart itibari ile yüzyüze eğitime başlanacağı, yapılamayan sınavların yapılacağı ilan edilse de bu kez de adeta Milli Eğitim Bakanlığını devre dışı bırakan “Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” tarafından yeniden bir düzenlemeye gidilmiş ve 2 Mart Salı günü itibariyle tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitime başlanılacağı, düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitimin  gerçekleştirileceği, yüksek ve çok yüksek riskli olarak tanımlanan illerde yüz yüze eğitime; okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olarak başlanacağı, özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıfları ülke genelinde tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlayacağına yer verilmiştir.

İktidardan gelen her “kontrollü normalleşme” açıklaması yarım yamalak tedbirleri içermesinden kaynaklı, kendi yağında kavrulmaya terkedilmiş halkın kendi kendini koruma yönündeki tedbirlerini gevşetmekten, bozmaktan başka bir işe yaramamıştır.

Ancak COVID-19 Virüsü salgının risk teşkil ettiği koşullar ortadan kalkmamış, aylar öncesinden kamuoyuna duyurulmasına rağmen eğitim ve bilim işkolu emekçilerinin 1. doz aşıları öncelikli olan köy okullarındaki öğretmenlerde dahi tamamlanmamış, salgının yayılmaması için  eğitim ve bilim iş kolu çalışanlarının korunmasını sağlayıcı tedbirler alınmamıştır.  Bu durum başta hem öğretmenlerin öğrencilerimizin, ailemin ve öğrenci velilerinin ve toplumun sağlıklı yaşam hakkını tehdit etmektedir.

Eğer gerçekten eğitimde süreklilik ve yüz yüze eğitim koşulları sağlanmak isteniyorsa bunun bu gün açısından en akli ve acil yolu özellikle virüsün riskinin yüksek olduğu kalabalık okullarda çalışan öğretmenlerin ve tüm eğitim emekçilerinin aşılanması olacaktır. Bu amaçlarla sendikamızın hazırladığı aşı talep dilekçesini okul müdürlüklerine vermek üzere tüm eğitim emekçilerine çağrı yapıyoruz. Biliyoruz ki en temel haklarımız olan sağlık, eğitim ve güvenli çalışma hakkı ancak bir ısrar edersek gerçekleşecektir. 

Ayrıca eğitim öğretim sürecinin yüz yüze ve sağlıklı koşullarda sürdürülebilmesi bakanlık, il ve ilçe teşkilatlarının yegane çözümü olan maske, mesafe ve çamaşır sulu paspas ile olanaklı olmadığı bilinmelidir. Ki bu gün okullarda maske ve hijyen için gerekli olan dezenfektanın, her öğrencinin ihtiyacını karşılayacak kadar bile olmadığı bilinmektedir. Bakanlığın gönderdiği genelgelerde bahsi geçen okulların hijyeni, hibrit eğitim, seyreltmiş sınıflar için acilen Kadrolu olmak üzere hizmetli personel, öğretmen(20 bin sözleşmeli öğretmen ataması var olan ihtiyacın yanından bile geçmeyecek kadar azdır) ataması, bina ve ek derslik yapılmalı, lavabo ve tuvalet sayılarını artırılmalı, öğrencilerin okullara ulaşımının güvenli olarak sağlanabilmesi için ücretsiz özel servisler ayarlanmalı ve ayrıca açık alanların derslik olarak düzenleme olanakları gözden geçirilmelidir.

EĞİTİM SEN TORBALI TEMSİLCİLİĞİ