3 Aralık Dünya Engelliler gününde Özel Ege 5 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde eğitim gören engelli bireyler Torbalı Meydanında açtıkları stand ile engelsiz bir yaşam istedikleri mesajını verdiler. Sokakta, evde, okulda, resmi kurumlarda yaşanan sıkıntıları görselleyerek sergileyen, bugünün kutlanacak bir gün olmadığını ve bu sorunlara karşı çözüm aradıklarını belirttiler.13 yıldır düzenlediği her etkinlikte, engelli bireylerin sorunlarına farkındalık yaratmaya çalışan ve engelli bireylerin yaşam hakkına karşı hassas olan Özel Ege 5 Özel Eğitim ve  Rehabilitasyon Merkezi olarak bugün de onların yanında durarak engelli bireylerin sesi olmaya devam etti.  

DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA

Özel Ege 5 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Ferman Ardinç bu özel gün ile ilgili açıklamalarda bulundu; “Bugün ne gülüp eğlenme günü ne de ağlayıp hüzünlenme. Onları daha yakından görüp, hissetme günü bugün.3 Aralık Dünya engelliler günü kutlanacak bir gün değildir. Bu anlayışı yıllardır kazandırmak için her gün çalışıyoruz. Bu önemli günlerin aracılığıyla da topluma anlatmaya çalışıyoruz. Bugün de  Torbalı meydanında hazırlamış olduğumuz stantta öğrencilerimizle birlikte sosyal hayatta karşılaştıkları birçok zorluk ve sorun için el ele verdik. Bu durumu toplum sorunu olarak kabul etmeli ve bununla ilgili çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Engelli bireylerimiz için zaten zor olan hayatı daha da zorlaştırmamalı bulundukları çevreyi onlar için yaşanır ve kolay hale getirmeliyiz. Engelli bireylerimizin hakları ile ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır” dedi.

NELER YAPABİLECEKLERİMİZİ ANLATTI

Açıklamalarını sürdüren Ardinç, “İşitme engelli bireyler kendilerini anlatmak için işaret dili kullanıyorlar fakat birçok insan işaret dilini bilmiyor bu yüzden iletişim sıkıntısı çekiyorlar. Bu soruna çözüm olarak işitme engelli bireyleri anlamak için işaret dili öğrenebiliriz. Görme engelli bireyler yolda giderken zorluk yaşarlar. Onlar için eğitimli köpeklerin daha fazla yaygınlaştırılması lazım. Eğitimli köpekler sayesinde sokakta daha özgür dolaşabilirler. Engelli bireyler için yapılmış olan asansörler, park yerleri ve toplu taşıma araçlarındaki yerler sadece engelli bireylerin kullanması için yapılan yerlerdir ve kullanılmamalıdır. Bunun için toplumun daha duyarlı olmasını istiyoruz. Evleri, yolları ve ortak kullanım alanlarını engelli bireylerimizin de ihtiyaçları göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Okullarda, marketlerde, otobüslerde yazılan yazılar kabartmalı harflerle yazılmalı. Engelli bireylerin sosyalleşmesi için okullara ve  kurslara yönlendirilmelidir. Spora yönelmesi için onları bilgilendirerek, spora başlamaları sağlanmalı. Engelli bireylere karşı daha anlayışlı olmalı, ayrımcılık yapmamalı ve toplumdan dışlamamalıyız. Eğitim ve iş yaşamında düzenlemeler yapmamız lazım. Onlar da bu sistemin içinde çalışabilecekleri birçok yeteneğe sahip, önemli olan onlara da şans verebilme ve imkan sağlamak." İfadelerini kullandı.