Pandemi süreci olarak bildiğimiz, dünyanın tüm ülkelerini derin endişeye sürükleyen, dünya toplumlarında psikolojik ağır travmalar oluşturan Koronavirüs (Covid-19) salgını; tüm, Etkinlik, Eğlence ve Düğün sektörü ile sektörün 52 branşta faaliyet gösteren tüm paydaşlarını geri dönülemez duruma getirmiş durumda. Zor bir süreçten geçen düğüncüler, yeni sezonda düğünlerin açılıp açılmayacağını düşünüyor. Düğün sektöründe bulunan fotoğrafçı, çiçekçi ve orkestracı gibi hizmet veren firmalar zor günlerden geçtiklerini belirtti.

KİMSE BİRŞEY SÖYLEMİYOR

Sektörde faaliyet gösteren firma sahipleri, hiç bir nakit akışı olmadığı için, sorunların her geçen gün arttığını ifade ederek, borçlarını ödeyemediklerini, her gün farklı bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, düğün sezonlarının ne zaman açılacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını dile getirdi. Düğün sektöründe en çok zarar görenlerden biri olduklarını belirten Özlem Çiçekçilik sahibi Ozan Topçu, “Pandemi herkesi etkiledi. Fakat bizim sektörü adeta bitirdi diye biliriz. Düğün olmadığı takdirde bizler çiçek satışı yapamıyoruz. Düğün olmazsa olmazlarımızdandır. Ne yazık ki durumumuz her geçen gün kötüye gidiyor. Sezonun yeniden açılmasını istiyoruz. Bu konuda hiç kimse bir şey söylemiyor. Umutluyuz ve bekliyoruz” dedi.

GEÇİMİMİZ ZOR

Sektörün bir diğer dalı olan fotoğrafçılar da aynı sorunu yaşıyor. Torbalı Tepeköy Mahallesinde hizmet veren Foto Rüya işletme sahibi Mehmet Manduz, “Sektör olarak yaşadığımız bu zorlu süreci bir nebze de olsa toparlayabilmek adına, genelgenin eğlence kısmı ile olan bölümü tekrar düzenlenmelidir. Tedbir ve önlemler doğrultusunda gerçekleştireceğimiz organizasyonlarımıza izin verilmediği taktirde çok büyük emeklerle kurduğumuz firmalarımızı büyük sıkıntıya girecektir. Geçen yıl zor şartlarda ayakta kaldık. Bu yıl yeni düzenlemeler getirilmezse bu sektörde çok kişilerin canı yanacaktır. Bizler sezonluk çalışıyoruz. Tek temennimiz bu yıl sorun yaşamamaktır” diye konuştu.

TEMENNİ EDİYORUZ

Düğünlerin vazgeçilmezleri olan orkestracıların gözü kulağı verilecek olan yeni kararda. Torbalı’nın en renkli orkestracılarından olan Çaybaşılı Aykut Orkestra sahibi Aykut Korur, “Bazı sektörler kısıtlandığı vakit geçimlerini az çok idare ettire biliyorlar. Bizlerin öyle bir şansı yok. Düğünlerin yeniden yapılması için izin verilmeli. Bizler evimize orkestracılık yaparak ekmek götürüyoruz. Tek temennimiz 2021 yılının rahat bir şekilde işimizi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.